Okurky si můžete zasít přímo na záhon nebo si sadbu předpěstovat.

Předpěstování sadby:

Předpěstováním sadby se vyhneme plísni okurkové. Výsev je možno provést již od poloviny dubna. Pro výsadbu je nutné zvolit výživný substrát, který umístíme do kelímku o průměru asi 6 – 8 cm. Volte mírnou zálivku, přemokření semenům ani mladým rostlinkám moc nesvědčí a mohly by snadno uhynout. Rostliny vyžadují k růstu dostatek světla a pravidelné snižování noční teploty, jinak by mohlo dojít k “vytahování“ rostlin. Na záhonek semena můžete začít vysévat od poloviny května, tudíž v době, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.

Jak okurky pěstovat

Nakládačky vyžadují světlé místo v závětří a dostatečně vyhnojenou teplou půdu. Vhodná předplodina je např. řepa, jetelotravní směsky, hrách, pór, cibule a fazole. Naopak nevhodné jsou jahody či brambory. Stanoviště je dobré před výsadbou zapravit hnojem, případně proleženým kompostem do záhonu. Ten se nechá takto připravený ještě 2 až 3 týdny slehnout.

O OKURKÁCH TAKÉ ČTĚTE:

Sazeničky je vhodné vysazovat až po zmrzlých mužích, protože jinak by je přízemní mrazíky mohly poškodit, jednotlivá semena sypeme po 2 až 3 semenech do mělkých jamek. Vhodné je přikrýt zasazené rostlinky netkanou či igelitem, čímž je ochráníme před chladem.

Půdu kolem vzešlých rostlin udržujeme kyprou a čistou. Za pátým listem začneme rostlinky zaštipovat a později i postranní výhonky, čímž můžeme sklizeň urychlit.

Okurky se zavlažovat nemusí, pokud však začnete, musíte je pravidelně v ranních hodinách zalévat.

Roubování okurek

Roubovánínám ochrání rostlinu před půdními houbovitými chorobami, její mohutné kořeny pronikají hlouběji do půdy, a je pro ni tak snadnější příjem živin a vody, díky čemuž je její růst hojnější, dokonce i poškození při nižších teplotách a náchylnost na plíseň jsou radikálně menší.

Roubování se provádí buď do rozštěpu, častěji se však používá jazýčková kopulace, která je spolehlivější. I po roubování totiž zůstávají oběma rostlinám kořeny, takže nehrozí nebezpečí, že naroubované okurky po zákroku uschnou.

Jak chránit okurky před plísní

Plíseň okurková se projevuje žlutozelenými skvrnami na listech rostliny, při vlhkém počasí na spodní straně listů můžeme spatřit šedočerný povlak plísně. Skvrny postupně splynou, listy usychají a rostlinky uhynou.

Proti plísni můžete bojovat několika způsoby, a to buď použitím chemických přípravků, kdy postřiky provádíme preventivně již od začátku července a v závislosti na počasí se postřik opakuje asi po 1 až 2 týdnech, nebo pomocí preventivních opatření. Jedním z preventivních opatření je včasný výsev, díky čemuž sklidíme okurky ještě před nástupem plísně. Dalším opatřením je koupě více odolných druhů okurek, kterých je na trhu dostatek. A třetím preventivním opatřením je pěstování okurek tzv. “vertiko“ systémem.

Vertiko systém

Je metoda pěstování okurek, kterou využívají hlavně mladší pěstitelé. Rostlina okurky se nenechává ležet na zemi, ale navádí se do ok v síti. Při tomto pěstování listy rostlin po dešti uschnou rychleji, takže se riziko napadení plísní snižuje. Navíc okurky plodí kvalitní plody po dlouhou dobu, jsou na síti čistější a pohodlněji se sklízí. U pěstování na síti se používají sítě s oky 10 x 10 cm.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com