Tato zelenina se na záhon vysévá už během března, případně dubna. U pozdějších odrůd je to pak na přelomu jara a léta.

Pokud chcete mít mrkev s intenzivní a sytou barvou, musíte ji pěstovat v lehkých písčitých půdách s větším obsahem humusu. V kamenité půdě se rostoucí kořen postupně deformuje, proto ještě před výsevem vyberte ze záhonku menší i větší kamínky.

K TOMUTO TÉMATU BY VÁS MOHLO ZAJÍMAT I TO, JAK SPRÁVNĚ USKLADNIT ÚRODU

Stanoviště by mělo mít dostatek slunečního světla a neutrální až slabě zásadité pH, nevhodná je čerstvě vyhnojená půda.

Semena vysévejte na záhon, až pominou mrazíky, v době, kdy je denní teplota v průměru alespoň 7 °C (ideální pěstování mrkve je při denních teplotách asi 16 °C). Vysévejte je do 1 až 2cm hloubky, do vzdálenosti asi 15 cm. Vzcházející rostlinky je nutné protrhat asi na 5cm vzdálenost, jestliže by byl výsev příliš nahusto, nebudou mrkvím kvůli nedostatku živin růst dostatečně velké a hrubé kořeny.

Semena začnou klíčit asi 3 týdny od výsevu. Díky látkám, které mrkev obsahuje, nám zde nebude růst plevel, ovšem pozor si dávejte, vedle jaké rostlinky mrkev vysejete, protože tyto látky jsou odpovědné i za zpomalení klíčení semen. Proto jako sousedící plodiny volíme cibuloviny, ředkvičky, rajčata, kukuřici nebo hrách.

Záhonek průběžně plejeme, okopáváme a popřípadě hnojíme. Mrkev potřebuje pravidelnou zálivku, dbejte však na to, abyste ji nepřelili.

Při teplotách 15 až 21 °C se začínají v mrkvi tvořit karoteny.

Ideální kořen mrkve by měl mít slabý střední válec, nerozeznatelnou kambiální vrstvu a širokou kůrovou část, která je rovnoměrně strukturovaná.

Odrůdy mrkve

Odrůdy mrkve lze rozdělovat podle délky kořene, a to buď na mrkev dlouhou, střední, nebo krátkou. K zimnímu uskladnění se používají odrůdy dlouhé a střední. Dále lze podle zakončení kořene mrkev dělit na špičaté či tupé kultivary.

Barevnost je různorodá, od bíložluté, přes žlutou, oranžovou, červenou, až do fialova.

Typy podle kořenu:

  • Kulovitá karotka - Značně raná, používá se na jarní rychlení. Např.: pařížská karotka.
  • Krátká, kónická, tupě zakončená karotka - Patří sem jemná raná karotka určená k rychlení pro polní pěstování. Např.: sorty Chantenay, Lysská apod.
  • Dlouhá, vřetenovitá mrkev - Je to raná až poloraná ušlechtilá odrůda, poměrně náročná na pěstování a na kvalitu půdy.
  • Válcovitá, tupě zakončená karotka - Je to ušlechtilá raná až poloraná karotka, poměrně náročná na pěstování, hlavně na kvalitu půdy. Např.: Delícia, Karoten, Olympia, Rubín a další.
  • Dlouhé, kónické, tupě zakončené mrkve a karotky - Jsou jakýmsi přechodem mezi válcovitými karotkami a dlouhými mrkvemi. Řadíme sem časné karotky, výkonné, skladovatelné mrkve. Např.: Stupická polodlouhá, Larosa apod.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com