Načechrané květenství připomínající péřovou prachovku je složené z maličkých kvítků bílé až žlutavé barvy uspořádaných v rozvětvených latách, dlouhých až 50 cm. Pod ním se objevují dvakrát až třikrát zpeřené listy s pilovitým okrajem, které vyrůstají střídavě na dolní části lodyhy. Ta i s květenstvím může dosáhnout úctyhodné výšky 130 až 200 cm.

Tato vytrvalá rostlina patří k úplně maličkému rodu zahrnujícímu dva až tři druhy trsnatých oddenkatých bylin příbuzných s rody tavolníků a tužebníků. V přírodě se s nimi můžeme setkat ve vlhkých lesích severního mírného pásu, odkud se dostaly snad do všech evropských i jiných zahrad.

Květenství

Vykvétá od června do konce srpna, i po odkvětu si však zaschlé laty zachovávají svoji krásu a působí nádherně až do podzimních dnů. Řezané květy se používají jako doplněk do vázaných kytic.

ČTĚTE TAKÉ:

Pěstování

Udatna je poměrně nenáročná rostlina, které se nejlépe daří na polozastíněném stanovišti, pokvete nám však i na plném slunci, pokud jí zajistíme dostatečně vlhké podloží.

Nejlépe jí vyhovuje propustná humózní až hlinitá půda důkladně zásobená vodou a živinami. V zahrádkách je využívána zejména k oživení polozastíněných partií, ať už jako solitéra, nebo v podrostu listnatých i jehličnatých stromů. Dobře se však vyjímá i na březích větších jezírek. Bývá též vysazována do přírodně koncipovaných parků, kde vytváří nádherné kvetoucí scenérie, hustým kořenovým systémem však dokáže také zpevnit erozí ohroženou půdu. Zvláštní péči nevyžaduje, pouze před nástupem zimy nebo až na počátku jara je třeba ostříhat uschlé květní stonky. Zimu přečká bez obtíží, dobře snáší i znečištěné ovzduší.

Množení

Dělením trsů, které provádíme časně zjara nebo na konci léta. Semena vyséváme na jaře nebo na podzim do studeného pařeniště. Pokud neodstraníme odkvetlá květenství, může se množit i samovýsevem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com