• Správný výběr květinářství

Květiny absolvují poměrně dlouhou cestu z domoviny na centrální burzu v Aalsmeeru, odkud si je odvážejí velkoobchody jednotlivých zemí. Poté, co se dostanou do velkoobchodu, sjedou se majitelé květinářství a nakoupí je do svých obchodů. Jenom kvalifikovaný a seriózní prodejce kupuje vitální a nepřestárlé rostliny, sklizené ve správné sklizňové fázi a nenechá se zlákat akčními cenami.

  • Seriózní prodejce

Vybírejte taková květinářství, kde zisk není jediným cílem, který sledují. Korektní prodejce vám poradí, které květiny jsou vhodné k jaké příležitosti, poradí vám s typem kytice a nesnaží se vám za každou cenu vnutit nejdražší rostliny, které má v obchodě, nebo ty, které už jsou za zenitem a ve váze by vám dělaly radost jen pár dní.

  • Správné rody

I mezi květinami se najdou vytrvalci, kteří vydrží několik týdnů, např. orchideje, většina květin ale při dobré péči vydrží v průměru okolo sedmi dní. Mezi ty trvanlivější patří Anthurium a chryzantémy (až 3 týdny), karafiáty (až 14 dní), lilie (až 10 dní), mezi ty krátkodobější patří gerbery (5 – 7 dní) nebo růže.

  • Čerstvé květiny

Květiny by neměly být překvetlé, měly by mít jasně zelené listy bez příznaků žloutnutí nebo hnědnutí a měly by mít pevné a napnuté stonky. Vyhněte se nákupu již uvázaných květin, špatně se u nich odhaduje jejich stáří a prodejci se touto formou „zbavují“ obtížně prodejných nebo starších rostlin.

  • Po příchodu domů

Jakmile přijdete domů, květiny vybalte z papíru a zakraťte ostrým nožem jejich stonky. Obnovíte tak řeznou plochu, kterou rostlina přijímá vodu a živiny, ta během krátkého či delšího transportu zaschnula, a příjem vody by byl ztížený. Řez by měl být dlouhý (alespoň trojnásobek průměru stonku) a šikmý. Nepoužívejte nůžky, které drtí pletiva, a volte raději čistý a ostrý nůž.

  • Vhodná nádoba

Sklo je krásný materiál, ale vzhledem k tomu, že propouští denní světlo, dochází, zejména na osluněných místech, vlivem bakteriální činnosti k zakalení vody. Pokud máte možnost, volte raději barevné sklo nebo keramické nádoby.

  • Ideální místo

Naprosto ideální místo by bylo při teplotě 2 – 5 °C, což je však nesplnitelné. Proto budeme myslet na to, abychom květiny umístili do místnosti s nejnižší teplotou. V blízkosti řezaných květin by se nemělo vyskytovat ovoce, ze kterého se uvolňuje ethylen, který zkracuje jejich trvanlivost.

  • Výživa, výživa, výživa

Pokud jste úspěšně propluli bodem „2“ a našli toho správného prodejce, určitě vám k vašim květinám přibalil výživu pro řezané květiny. V malém sáčku najdete prášek, který se rozpouští ve vodě a zajistí rostlinám výživu, obsahuje antiethylenovou složku a zároveň desinfekční složku, díky níž je potlačena aktivita bakterií.

  • Správná hladina vody

Většině květin na výšce hladiny nezáleží, ale jsou takové, které mají chlupaté stonky (gerbera, Anigozanthos aj.), které ve vodě zahnívají a kazí vodu. Na stoncích se vytvářejí tzv. bakteriální zátky, které znemožňují rostlinám přijímat vodu a živiny. Rostliny na první pohled usychají, byť jsou jejich stonky ponořeny ve vodě.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com