Využití rýže

Rýže neslouží pouze jako chutná poživatina, má také své využití i v medicíně. Je používána hlavně k léčbě zažívacích potíží, zácpy a mírných průjmů a rýžové otruby jsou doporučovány jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Je také považována za hlavní prvek racionální výživy a je konzumována i při dietách.

Jak se rýže pěstuje v její domovině

Zajímavostí je, že rýže původně rostla v suchém terénu, to až postupnou mutací se stala polovodní rostlinou. V dnešní době je rýže setá pěstována hlavně na zavodňovaných polích, kde jsou vybudovány speciální zavlažovací kanály a hráze. Půda je pravidelně přihnojována organickými hnojivy a plevel či nemocné rostliny jsou včas odstraňovány. Při vysazování sazenic je dosahováno několika sklizní během roku, protože předpěstováním se zkracuje vegetační doba. Sazeničky jsou vysazovány do hloubky 3 až 5 cm, alespoň po 3 kusech do jednoho místa, přičemž musí být ponořeny alespoň z poloviny do vody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pěstování rýže není zrovna nejjednodušší, ale vypěstovat ji lze.

Výsev provádějte při běžných pokojových teplotách, a to na povrch rašeliny, kterou musíte udržovat neustále dostatečně mokrou. Semena začínají klíčit zhruba za 14 dnů, nezapomeňte mladé rostlinky stále zalévat!

Jiný způsob pěstování je vodní, kdy rýže roste ve stojaté vodě. Potřebuje však plné slunce, teplý vzduch a teplou vodu. Pokud zvládnete tohle dodržet, máte téměř vyhráno. Na dno kbelíku nebo jiné nádoby nasypte substrát a ten zalijte vodou do výšky asi 2 cm nad úrovní půdy. Nyní můžete nasypat semínka, která se potopí, a tím se zasejí do substrátu. Ke klíčení dochází poměrně brzo, hlavně mladé rostlinky udržujte nadále ve vodě. Závěrem už jen zbývá popřát hodně štěstí při pěstování.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com