Začínáme

Základem pro pěstování papriček je výběr semen, pro úplné začátečníky je nejvhodnější odrůda Capsicum Annuum, která roste poměrně rychle. Semínka chilli papriček se dají koupit v zahradním centru nebo na e-shopu.

Pokud chcete pěstovat papričky doma, je v podstatě jedno, kdy s výsevem začnete, ale pokud je plánujete přemístit ven, začněte asi 4 až 6 týdnů před posledním mrazem. Aby rostlinka plně vyrostla a začala tvořit plody, potřebuje 6 až 9 měsíců, takže pokud semínka zasejete v únoru, dočkáte se papriček od července do října.

Semínka nechejte v teple a vlhku naklíčit, použít můžete téměř cokoliv, od papírových kapesníčků po kostky minerální vlny. Nejvhodnější k růstu je však půda, k udržení zeminy můžete použít třeba plastovou truhlu s malými odvodňovacími dírkami.

ČTĚTE TAKÉ:

Výsev semen proveďte na povrch substrátu a přikryjte je jen malou asi 3mm vrstvou další zeminy.

Semínka zalévejte přiměřeně tak, aby byla zemina vlhká, a ne bažinatá. Sadbu je nyní nutné umístit na teplé místo, světlo v této fázi není důležité.

Klíčení

Vyklíčení bude trvat několik dnů, sazeniček se raději nedotýkejte, jsou velmi choulostivé a citlivé. V této chvíli je nejdůležitějším prvkem naopak dostatek světla, proto rostlinky umístěte na jižní okno nebo do skleníku.

Přesazování

Chilli vytváří řady lístků po páru, tu první nazýváme semínkové listy a další je první opravdová řada lístků. Jakmile vaše sazeničky tyto opravdové lístky vytvoří, přesaďte je do větší nádoby.

Výživa

Dalším krokem je výběr vhodného hnojiva, většina chilli papriček se spokojí s mixem NPK s obsahem dusíku, draslíku a fosforu. Pokud se však nechcete trápit tím, zda má vaše rostlinka moc, nebo naopak málo dusíku, což může působit problémy, postačí jí pouze rovnováha světla, vody a víceméně přiměřená zemina.

Květy a plody

Od doby kvetení vám začíná práce, nyní je třeba květy opylovat. Naše rada, jak rostlinky opylovat, je třít prsty nebo štětečkem okolo střední části květů tak, abyste zachytili pyl, to opakujte několikrát u všech květů. Pyl se tak dostane k okvětní tyčince, což zahájí chemickou reakci, které je potřeba k vytvoření plodů. Pokud se to podařilo, začnou okvětní lístky opadávat a střed květů se bude zvětšovat. Plody papriček se začnou postupně podle pěstované odrůdy formovat, a když se budete o rostlinky starat i nadále, budou produkovat plody až do podzimu a možná i potom.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com