Dají se pěstovat samostatně i ve společenství jiných okrasných nebo léčivých rostlin, ale též zeleniny. Pokud se pro ně rozhodneme, oživí svým květenstvím monotónní zelenou plochu a intenzivní anýzovou vůní přilákají na záhonky velké množství motýlů. Jako dobří sousedé pak pomohou ostatním rostlinám zapudit škodlivá háďátka a mšice. Ale pozor, pro lidský čich může být vtíravá vůně až nepříjemná. To záleží na naturelu!

Typická barva květů aksamitníku je sytě až oranžovožlutá, ale jak už to ve šlechtitelství bývá, zrodila se spousta odrůd s hnědočerveným nebo mahagonově hnědým květenstvím a výjimkou nejsou ani dvoubarevné kombinace jednotlivých okvětních lístků či úplně bílé květy. Velké rozdíly jsou i v uspořádání květů, které buď vytvářejí houbovité bochánky složené z obrovského počtu drobných kalíškovitých lístečků, nebo též jednoduché úbory tvořené jazýčkovitými kvítky v podobě větrníku.

ČTĚTE TAKÉ:

Afrikány náleží k rodu zahrnujícímu asi 50 druhů vzpřímených, silně aromatických bylin keříčkovitého vzrůstu, které rozkvétají od začátku jara do pozdního léta. Často se jedná o rostliny jednoleté, ale najdou se mezi nimi i trvalky. Pocházejí z prosluněných suchých svahů a údolí táhnoucích se od Nového Mexika přes USA až po Argentinu. Nejčastěji se vyznačují vstřícnými zpeřenými listy sytě zelené barvy se žláznatým tečkováním, které připomínají kapradiny. Pouze jediný druh se vyskytuje i v severní Africe, a snad právě po něm získal aksamitník svoji přezdívku afrikán.

Zahradní kultivary byly vyšlechtěny ze dvou základních druhů, a sice aksamitníku vzpřímeného (Tagetes erecta) a aksamitníku rozkladitého (Tagetes patula). Další skupiny odrůd vznikly křížením dvou předešlých. Pro představu, aksamitník vzpřímený dosahuje výšky 20 až 70 cm a jeho odrůdy mají až 12 cm široké květy, které připomínají buď zakulacenou mořskou houbu, či naopak karafiát. Aksamitník rozkladitý dorůstá průměrné velikosti okolo 20 cm a jeho květenství bývá obvykle složeno z většího počtu jazýčkovitých žlutých, oranžových, hnědočervených, a dokonce i dvoubarevných kvítků o velikosti 3 až 5 cm.

Květenství

Aksamitníky jsou vděčné rostliny, které vydrží kvést od jara do pozdního léta, některé kultivary až do října.

Pěstování

Aksamitníky patří k jedněm z nejméně náročných květin. Stačí, když pro ně vybereme osluněné stanoviště s dobře propustnou půdou a během letní sezony je budeme vydatně zalévat.

Zahradním afrikánům rozhodně prospěje občasné přihnojení plným kapalným hnojivem.

Pokud si budeme pěstovat afrikány za oknem v truhlíčku, budou kvůli pěkným kvítkům vyžadovat hnojení každý týden. Také půdu pro ně bude třeba vybírat pečlivěji. Nejvíce se jim zavděčíme substrátem pro balkónové rostliny, do kterého přimícháme trochu proleželého kompostu. Pečlivěji bude také třeba hlídat zálivku. Během slunných dnů se nám určitě vyplatí samozavlažovací nádoba.

Množení

Semena aksamitníků lze spolehlivě vysévat přímo na záhon s tím, že je později vyjednotíme. Mladé sazeničky však mohou ohrozit ranní mrazíky, a proto je třeba počkat s výsevem na druhou polovinu května. Lépe uděláme, když nebudeme ztrácet čas a semínka si vysejeme v březnu nebo dubnu do pařníčku na okenním parapetu. Po Zmrzlých mužích v pohodě vysadíme vzešlé rostliny na trvalé stanoviště.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com