Aechmea fasciata

Nejmohutnější z interiérových bromélií s širokými bíle pomoučenými listy vykvétá nenápadnými drobnými světle fialovými trubkovitými kvítky. Opylovače a pěstitele láká na svoje výrazné listeny světle růžové barvy. Bohužel, za několik měsíců po odkvětu mateřská růžice odumírá, ale předtím se postará o další potomky v podobě odnoží. Celoročně s vámi bude sdílet nejteplejší místo v bytě s rozptýleným denním světlem a statečně se vyrovná i se suchým vzduchem, takže ideální parťák do panelových bytů. V přírodě žije z vláhy, kterou shromažďuje ve svých listových růžicích, doma ji ale zalévejte na substrát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hydrangea macrophylla – hortenzie

Hortenzie velkolistá právě v tomto období rozehrává rozmanitou paletu barev od bílé, po růžovou, konče modrou. Vybarvení jejího květu závisí na půdní reakci, pokud je v půdě zásadité, je zbarvená spíše do růžova, v kyselé půdě je blankytně modrá. Přes léto ji můžeme vysadit na stinné místo v zahradě a dostatečně zaléváme, na zimu ji přesadíme zpět do nádoby a přezimujeme v chladné místnosti.





Medinilla magnifica – tupoušek

Tropická kráska Medinilla je tak trošku pěstitelský oříšek. Vyžaduje totiž celoročně pokojovou teplotu a vyšší vzdušnou vlhkost, jste-li šťastnými majiteli zimní zahrady nebo skleníčku, určitě si ji pořiďte. Z dužnatých masitých listů vyrůstají hroznovitá květenství s několika patry zářivě růžových listenů a drobných růžovožlutých kvítků. Po odkvětu přináší modré nejedlé plody.











Euphorbia milii – Kristova koruna

Kristus na kříži měl prý spletenou korunu právě z pryšce zářivého (E. milii). U vás doma to ale bude nejvděčnější obyvatel. Jako správný sukulent vyžaduje minimální zálivku, plné slunce a celoročně pokojovou teplotu. Jen si dejte pozor na její jedovaté mléko, které roní po poranění ze stonků, způsobuje těžké alergické reakce a nesmí potřísnit sliznice.





Azalea indica – pokojová azalka

Zima je smutná a mrazivá, na zahrádce nás květy nepotěší, ale doma vám může den prozářit azalka. Na rozdíl od svých exteriérových kolegyň přezimuje v chladné, ale bezmrazé místnosti, za předpokladu dostatku světla a vydatné zálivky. Po odkvětu zálivku omezíme, na jaře ji přesadíme do rašelinového substrátu a po 15. květnu stěhujeme ven na stinné a chladnější místo.





Hyacinthus orientalis – hyacint

Na konec jsme si nechali cibulovinu s mohutnými hrozny jednoduchých nebo plných, silně vonných květů. Málokdo by neznal nejčastěji rychlenou cibulovinu pro předjarní období, která kvete ochotně i na záhonech. Kromě růžové se pěstují kultivary s modrou, bílou, žlutou, oranžovou nebo červenou barvou.

Foto: archiv autorky