Javor, který je v Číně a zvláště pak v Japonsku velmi oblíbený, je společně s chryzantémou symbolem podzimu. „Podzim s rudými javorovými listy v císařském městě je překrásný a lidská srdce z té krásy okřívají,“ napsala paní Murasaki Šikibu. Je to strom, kterému žádné roční období neubírá na eleganci. Na jaře je obsypán pupenci, vzápětí na něm vyraší drobné lístky, které se co nevidět rozvinou do podoby dětské ručky. Posléze se na něm objeví žluté či temně červené kvítky a z nich se vyvinou hladké plody. V létě obalí javory bohaté listoví, jež se na podzim zbarví do různých odstínů žlutě a červeně. A v zimě, když listí opadá, lze plně ocenit na pozadí jasné oblohy tvar kmene a rozložení větví.

Nejkrásnější je však javor bezesporu na podzim. V tomto ročním období lidé v Japonsku putují do hor a tady se rok co rok obdivují opakující se, a přece vždy nové, strhující barevné proměně tohoto podivuhodného stromu.

ČTĚTE TAKÉ:

Oba druhy pocházejí z Asie, konkrétně z Japonska, což nám naznačuje, že v našich klimatických podmínkách budou největším úskalím v jejich pěstování nízké zimní teploty. Vybírat bychom jim měli chráněná stanoviště v nižších nadmořských výškách. Jsou ideálními podsadbovými keři pod jinými listnáči, které jim poskytují tzv. „toulavý stín“. Na přímém slunci bez ochrany hrozí těmto keřům úžeh a zasychání listů, v předjarním období potom tvorba mrazových desek, které známe u ovocných stromů. K tvorbě mrazových desek dochází při rozdílných nočních a denních teplotách, kdy přes den vlivem slunečního záření dochází k intenzivnímu proudění mízy, která v noci zmrzne v pletivech, a dochází tak k jejich mechanickému narušení. Důsledkem mohou být právě zmiňované mrazové desky. Půda by měla být humózní, vlhčí s neutrální půdní reakcí.

Javory dlanitolisté jsou mimořádně vhodné pro pěstování v nádobách. Zde však mějte na paměti, že je nutné je před zimou zazimovat. Nádoby obalit jutou a vnitřní prostor mezi jutou a nádobou vyplnit polystyrénem. Čím větší je pěstební nádoba, tím menší je riziko promrznutí kořenového balu.

Acer palmatum – javor dlanitolistý

Javor dlanitolistý patří mezi opadavé keře nebo stromy dorůstající do osmimetrové výšky, u nás je zpravidla nižší. Může vytvářet i více kmínků. V domovině mívá pyramidální nebo kupolovitý tvar. Listy jsou 4 – 12 cm dlouhé a stejně široké, dlouze řapíkaté, jednoduché, dlanité, ostře rozdělené s pěti, sedmi nebo devíti špičatě zakončenými laloky a s pilovitými okraji. Listy původních druhů se zbarvují na podzim do červena. Dnes se pěstuje nespočet kultivarů, např.:

  • ´Aka shigitatsu sawa´ - s růžovobílými listy
  • ´Atropurpureum´- s červenými listy
  • ´Butterfly´- drobné listy s bílými okraji
  • ´Kagiri nishiki´- podobný kultivaru ´Butterfly´- v růžovějších tónech
  • ´Dissectum´- listy jemně stříhané, nízký polokulovitý vzrůst
  • ´Little Princess´- nízký, trpasličí kultivar
  • ´Tsuma gaki´ - žluté listy s červenými okraji

Acer japonicum

Listnatý opadavý keř dorůstající do výšky kolem 3 metrů. Listy má okrouhlé, mělce 7 – 11laločnaté, světlezelené, na podzim karmínově červené. Má podobné nároky i použití jako javor dlanitolistý, je ale o něco choulostivější. Z kultivarů se nejčastěji pěstuje žlutolistý ´Aureum´ a stříhanolistý ´Aconitifolium´.

Foto: www.sxc.hu