Nezapomeňte na své květiny na letním bytě a připravte je na velké stěhování do interiéru. Pokud se budete držet následujících pravidel, podzimní mrazíky vás zcela jistě nepřekvapí.

  1. Na stěhování květin do interiéru je dobré si vyhradit víkend. Během stěhování budete muset provést několik úkonů, na které potřebujete čas a klid. Se stěhováním neotálejte, je lepší, když je budete mít v domě o 14 dní dříve než o jeden den později!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  1. Hydroponie - pěstování rostlin bez zeminy
  2. Kopřiva krášlí i léčí
  3. Mochnička, jasně žlutá jarní bylinka
  4. Všechny rostliny důkladně prohlédněte, na zimoviště nestěhujte květiny, které vykazují příznaky chorob nebo jsou viditelně napadeny škůdci, vyberte vhodný přípravek a proveďte proti těmto patogenům postřik. Přípravky aplikujte venku nebo v prostorách, které neobýváte – chodby, předsíně, kde je i tak důležité potom důkladně vyvětrat. Vyzkoušet můžete některé „biotiky“ našich babiček, na mšice platí mýdlová voda nebo tabákový odvar (pozor, je prudce jedovatý a nesmí dojít k jeho požití).
  5. Vymyjte podmisky, očistěte květináče, abyste si v domě nenadělali nepořádek.
  6. Rostliny, které během vegetace narostly do gigantických rozměrů, zakraťte, vzhledem k prostorovým podmínkám je tento řez lepší udělat na podzim než na jaře. Tento úkon se týká zejména přerostlých oleandrů a andělských trumpet – durmanů.
  7. Odstraněné vyzrálé, ale nedřevnaté výhony můžete použít k rozmnožení rostlin (matečnice, např. muškátů, ztrácejí po pár letech vitalitu, a vy si tak zajistíte kvalitní, silné jedince pro další sezonu).
  8. Odstraňte také všechna odkvetlá květenství, rostliny se tak nebudou vysilovat tvorbou semen.
  9. Odstraňte všechny suché nebo zažloutlé listy, na povrchu substrátu v květináči by neměla být vrstva odumřelých listů, která vytváří ideální prostředí pro rozvoj houbovitých chorob.
  10. Rostliny již v žádném případě nepřihnojujte. Dusíkem jste přestali hnojit na konci srpna, během září a října jsou povolena pouze hnojiva s vyšším obsahem draslíku, která vašim rostlinám zajistí kvalitní vyzrávání výhonů.
  11. Po přestěhování zajistěte vašim rostlinám dostatek světla a čerstvého vzduchu (větráním) tak, aby byl pro ně přechod do interiéru přirozený a pozvolný. Omezte zálivku, rostliny mají v interiéru menší odpar, a mohli byste je tak snadno přelít.
  12. I v interiéru pokračujte v důsledné kontrole výskytu škůdců, vyšší teplota a nehybný vzduch aktivují činnost mnoha škůdců, kteří na spodní straně listů vyčkávali na vhodné podmínky, a rychle se množící kolonie vám mohou během krátké doby zamořit všechny ostatní rostliny.
  13. Nenechte se zmást zahraničními publikacemi, které slibují mrazuvzdornost některých, zvláště středozemních druhů. Tyto knížky často nemyslí na naše klimatické podmínky, které nejsou zohledněny ani při jejich překladu. Všechny rostliny z jižněji položených oblastí u nás zimu trvale nepřežívají.
  14. Před zimováním rostliny nepřesazujte, je to velký zásah do jejich života a ideálním obdobím pro většinu rostlin je pouze jaro.

Doufáme, že jsme vás dlouhým seznamem prací neodradili, a že až se objeví první mrazíky, vy už se na ně budete, společně se svými květinami, usmívat z okna svého domu. Tak příjemné stěhování!