Vánoční hvězda (poinzécie) – vánoční klasika

O Vánocích těžko postradatelná vánoční hvězda pochází z Mexika. Latinsky se nazývá Euphorbia pulcherrima nebo též Poinsettia pulcherrima. Dávno neplatí, že nás okouzluje pouze její sytá červeň, která je až šarlatová, neboť barvy jejích listenů můžou být i růžové nebo lososové. Mimořádně výraznými červenými listeny vynikají například odrůdy 'Capri' nebo 'Ria', žlutavými 'Regina'. V současnosti existují dokonce i odrůdy, které mají listeny dvoubarevné.

Vzhledem ke svému jižanskému původu vánoční hvězda vyžaduje stálou pokojovou teplotu v rozmezí 16-20 °C a dostatečně vlhkou půdu. Pro zálivku je vhodná vlažná voda, jednou za týden je třeba rostlinu přihnojit. Prospěje jí občasné rosení listů, neobejde se však bez světlého místa, kam ale nedopadají přímé sluneční paprsky. Pokud je v bytě příliš suchý vzduch, začnou listy brzy opadávat, proto není vhodné, aby stála v blízkosti topení.

Brambořík – křehká krása

Brambořík (Cyclamen persicum) je oblíben zejména pro půvabné pestrobarevné květy mnohých odrůd, které mohou být bíle, růžově, fialově nebo červeně až karmínově zbarvené. Nejoblíbenější jsou bramboříky, které mají červené, bílé, růžové a lila květy a srdčité listy s bílou kresbou.

Květy často i voní, což se zejména o Vánocích, které mají být voňavé, dobře hodí. A proto ačkoliv jsou bramboříky klasické hrnkové rostliny, můžeme je použít i do mnoha vánočních aranžmá v kombinaci s dalšími řezanými květinami.

V teplém bytě bramboříky rychle odkvétají, a proto je vhodné postavit tyto pestré rostliny na místo, kde je polostín a poněkud chladněji – nejlépe jim vyhovuje teplota vzduchu mezi 12 a 18 °C. Právě proto jsou v předvánočním období vhodnými rostlinami do kuchyně nebo ložnice. V poslední době se prodávají i takzvané minibramboříky, které lépe snášejí pokojovou teplotu, takže je možno obklopit se ohňostrojem barev jejich květů i jinde v bytě. Zalévat by se měly zespodu do misky a raději měkkou vodou. Zamezíme tak přemokření vyčnívající části hlízy, ze které rostlina vyrůstá. Odkvetlé květy i se stonkem je dobré odstranit vykroucením. Chceme-li bramboříky pěstovat dále i po odkvětu, musíme postupně od května omezit jejich zálivku. Začátkem srpna je vhodné vyjmout rostliny z květináčů a hlízy přesadit do čerstvé zeminy, která se má skládat ze směsi listovky, rašeliny a písku.

Bramboříky je nutno sázet do květináčů přiměřené velikosti tak, aby jedna třetina hlízy byla nad úrovní půdy. Pokud se při pěstování vyvarujeme nejčastějších chyb, jako je chlad a nedostatečná zálivka, nebo naopak přelití či zalévání příliš studenou vodou, odměnou nám bude další záplava květů.

Azalka – další květinový symbol

V posledních letech se mezi květinovými symboly Vánoc vedle tradiční vánoční hvězdy a bramboříku stále udržuje i azalka.

Azalkaneboli Rhododendron simsii může být výraznou ozdobou okna, kde je poněkud chladněji. To je přesně to, co azalce nejlépe svědčí. Díky nižší teplotě se budou květy postupně rozvíjet a malý keříček bude dlouho skoro celý pokrytý barevnými květy. Některé odrůdy jsou také plnokvěté. Tento malý, kompaktní keřík obsypaný květy, někdy do takové míry, že ani není vidět jeho drobné tmavě zelené kožovité lístky, ho předurčuje ke slavnostnímu využití o Vánocích. Mezi nejoblíbenější patří azalky s červenými a bílými květy. Mimo tyto barvy, typické pro sváteční období, nabízejí velké množství barev a tvarů květů, některé mají květy dokonce dvojbarevné.

Azalky pocházejí z Číny a Japonska a rostlinka kvete zhruba 6 až 8 týdnů. Aby dobře prospívala, potřebuje azalka teplotu okolo 15 °C, čehož ale není vždy jednoduché dosáhnout. Dobré je umístit ji na parapet okna, třeba v ložnici, kde nebývá takové teplo. Azalka vyžaduje hodně vody, zemina v květináči by měla být vždy dost vlhká. Voda na zalévání by měla být pokud možno změkčená, protože azalka nesnáší vápník. Ze všeho nejlepší by byla zálivka dešťovou vodou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com