Jedny z prvních jsou hyacinty. Mají velké cibule, úzké řemenovité listy a drobné vonné kvítky uspořádané ve vzpřímených hroznech. V obchodech se nejčastěji setkáte s růžově, modře nebo bíle kvetoucími kultivary, barevný sortiment je ale podstatně širší – vínová, žlutá nebo oranžová, kromě jednoduše kvetoucích se pěstují i plnokvěté kultivary. Jejich květy silně voní, proto je neumisťujte do ložnice, mohly by vám snadno způsobit bolest hlavy.

Při nákupu se nezapomeňte podívat na barvu květináčku, která vám prozradí, jakou barvou vám hyacinty pokvetou. Umístěte je na chladnější místo, kde vám pokvetou několik týdnů, v teplých interiérech se z jejich květů budete těšit o poznání kratší dobu. Oblíbené jsou i preparované cibule, které se prodávají se speciálními skleněnými vázičkami. Ty mají tvar přesýpacích hodin, spodní část naplníte vodou, až k podpučí (spodní část cibule), a do horní vložíte cibuli. Hyacint vám zakoření do spodní části a přinese vonné květy. Po odkvětu omezte zálivku, umístěte rostliny na chladnější místo a nechte uschnout listy. Pro další rychlení se už nehodí, ale můžete je vysadit na záhon.

ČTĚTE TAKÉ:

Mytologický Narcis odmítl lásku nymfy, protože svou lásku věnoval jen své podobizně na obrazu. Za trest byl proměněn v narcis. 6 okvětních lístků s pakorunkou jsou neklamnou známkou příchodu jara. V poslední době se staly oblíbenými drobnokvěté narcisy nesoucí více květů na jednom stvolu označované jako Tazetta hybridy. Kromě žlutě kvetoucích kultivarů si můžete pořídit jednoduše kvetoucí nebo plnokvěté, bílé s odlišně zbarvenými pakorunkami.

Nádherně vypadají v proutěných ošatkách nebo košících, v kombinaci s primulkami nebo se sedmikráskami. Jsou tradičními velikonočními květinami, ale svou oblibu si získaly i jako ozdoba vánočních stolů.

Roku 1554 se poprvé objevily v Evropě na vídeňském císařském dvoře. Připutovaly z velké dálky, z Turecka a Íránu, kde jsou národní květinou a objevují se v mnoha uměleckých motivech. V Evropě jsou považovány za národní rostlinu Nizozemí, kde v 17. století způsobily obchodní horečku. Za několik cibulek dávali bohatí měšťané velké sumy peněz. Uhodli jste, o které rostlině mluvíme? Pokud jste tipovali tulipány, máte pravdu. Svoje jméno získaly od slova turban nebo také tuliban, protože jejich květy vzdáleně připomínají obrácené pokrývky hlavy.

Pokud si koupíme řezané tulipány, nezapomeneme na to, že jejich stonek průběžně dorůstá, proto ho po několika dnech zkracujeme. Jejich životnost ve váze prodloužíme tím, že je na noc zabalíme do vlhkého novinového papíru a uložíme do ledničky.

Z drobných cibulovin nezapomeňte na modré hrozny modřenců, žluté, bílé nebo fialové sukénky šafránů, něžné kvítky sněženek, bledulí, ladoněk a ladoniček. A pokud byste chtěli horkou novinku – zkuste snědky. Ornithogalum dubium pochází z Jižní Afriky. Má nejčastěji oranžové, červené nebo žluté kvítky, z vnější strany nazelenalé, uspořádané ve válcovitém hroznu. Přirozeně, bez rychlení, kvete na konci zimy. Vyžaduje slunné stanoviště a mírnou zálivku.