Bylinková zahrádka nemusí být nijak velká. Zvažte, kolik je členů rodiny, jaké bylinky nejčastěji potřebujete, a pak se rozhodněte, kolik toho vysázíte. V našich podmínkách by vám určitě neměly scházet tyhle bylinky:

  • Bobkové listy, které potřebujete do polévek, omáček a všude tam, kde používáte tradiční bouquet garni.
  • Majoránka je zapotřebí do spousty jídel. Vynikající je v nádivkách, v bramborácích, nepostradatelná je v guláši či bramboračce.
  • Rozmarýna se dá s úspěchem pěstovat i v květináči uvnitř. Ale venku se jí samozřejmě bude dařit lépe. Použití rozmarýnu je velmi široké. Třeba ho zkuste dát do hermelínu, až ho budete někdy zapékat!
  • Bazalka je bohužel dost náchylná rostlina. Někdo se snaží, seč může a bazalka mu skomírá, jiný postaví květináč do tmavého kouta a za chvíli přes bazalku nejde projít. O bazalce je známo, že pomáhá rajčatům v jejich růstu a chuti a také odpuzuje od nich škůdce.
  • Petržel je fantastická bylinka, která má tolik vitaminů a minerálů, že se před ní stydí i leckterá zelenina.
  • Saturejka je ideální pro ty, kteří mají rádi ryby. Na nich je nejlepší!

Pak můžete také pěstovat šalvěj na neutralizování mastných jídel (ale ne každý ji má rád), kerblík, mátu, mateřídoušku, koriandr, libeček, tymián, meduňku…

Kde pěstovat

Nejlepší pěstitelské místo na bylinky je tam, kde pro ně nemusíte daleko chodit. Takže hned za dveřmi. Uvidíte, jak vám bude i krásně začínat každý den, když vyjdete ze dveří a bude kolem vás vonět bylinková zahrádka.

Většina bylinek dobře roste na suché a často na dost kamenité půdě, jen málo pohnojené. Především jde o teplomilné rostliny, které najdeme na stráních středomořských států – tymián, levandule apod.

V NAŠEM SERIÁLU O PLÁNOVÁNÍ ZAHRADY JSME UŽ MOHLI ČÍST:

Z toho vyplývá, že většina bylinek by měla mít výhled na jižní stranu. Takže pokud máte dveře na sever, není to ideální místo.

Dvě možnosti

Pokud se rozhodnete pěstovat bylinky na zahrádce, máte vlastně dvě možnosti – buď vlastní bylinkovou část, nebo bylinky vysazovat mezi zeleninu. První verze má výhodu tu, že bylinky jsou většinou pokryvné rostliny, a není třeba je tedy okopávat. Rostou prakticky samy a vytvářejí krásná zákoutí. Můžete je tak pěstovat i na bylinkových pyramidách, na zelených zídkách apod.

Druhý způsob má výhodu v tom, že bylinky jsou výrazně aromatické a působí velmi často jako odpuzovače škůdců nebo přímo podporují růst některých jiných rostlin. Víte například, že koriandr působí jako fantastický odpuzovač mšic? Nebo že saturejka je dobrá jako repelent na hmyz, takže je dobré ji vysadit kolem verandy? Ale to je na delší povídání. Takže se o tom dočtete příště.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com