Minule jsme si řekli, kde pěstovat bylinky. Jakou potřebují půdu a také to, že je možné je využít pro jejich vlastnosti pro podporu růstu jiných rostlin nebo jako odpuzovače hmyzu. Pojďme se podívat na některé z nich, které byste mohli i vy využít.

Yzop

Krásné květy nejsou to jediné, co yzop nabídne. Vysaďte ho do blízkosti zelí a odláká všechny bělásky. Také u vinné révy je yzop fantastický. Zvyšuje její výnosy. Naopak ředkvičkám způsobí velké škody.

Máta polej

Stejně jako máta peprná odpuzuje bělásky a housenky od brokolice, zelí či kapusty. Na rozdíl od ní ale není tak náročná na vláhu a humus. Navíc odpuzuje černé mravence, takže se vysazuje tam, kde vám pronikají do domu. Sušené lístky působí jako repelent proti blechám.

Kostival lékařský

Vypěstujte tenhle léčebný zázrak ve velkém množství. Nejen že zlepšuje hojení, ale také má podobný poměr uhlíku a draslíku jako statkový hnůj. Takže když kostival posekáte a dáte do kompostu, výrazně tím zvýšíte jeho funkci. Pozor – kostival se nemá užívat vnitřně!

V NAŠEM SERIÁLU O PLÁNOVÁNÍ ZAHRADY JSME UŽ MOHLI ČÍST:

Koriandr

Tahle rostlina je imunní vůči mšicím a zároveň působí jako jejich vynikající odpuzovač.

Skočec

I když to není bylina, je to fantastický odpuzovač komárů. Vysaďte ho směrem k vodě, odkud komáři přilétají. Raději ale za plot, protože jde o prudce jedovatou rostlinu.

Bazalka

Bazalka miluje rajčata a rajčata milují bazalku. A to nejen na talíři (bazalka například odpuzuje ovocné mušky), ale i na zahrádce. Vysazujte ji vedle rajčat (ne mezi ně, pak se navzájem dusí), odpudí komáry, mouchy a vylepší chuť rajčat.

Česnek

Když vysadíte česnek poblíž rajčat, omezíte výskyt svilušek. Kolem ovocných stromů zase česnek působí proti červcům. Nejlepší je ovšem česnekový postřik, který působí skvěle proti nejhorším hmyzím škůdcům. Jak ho udělat? Rozmačkejte asi dvě paličky česneku do oleje a nechte louhovat. Pak přilijte půl litru horké vody. Pak odvar přeceďte. Postřik pak můžete ještě ředit až do poměru 1:20.

Šanta kočičí

Je to ne úplně dobře známá bylina (Nepeta cataria), která je skvělým insekticidem. Už jen utrhnuté větvičky položené kolem domu zaženou černé mravence. Postřik z máčené šanty zažene dřepčíky. Ostatně jejich výskyt je sám o sobě pohromou a musí být hlášen státní rostlinářské správě.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com