Řez ovocných dřevin

Během zimy můžeme provádět pravidelný řez všech jádrovin, drobného ovoce, vinné révy a lísky. Nikdy ho však neprovádíme, pokud jsou teploty pod bodem mrazu. V zimním období neřežeme peckoviny (broskvoně, slivoně, třešně, višně, meruňky) a skořápkoviny (ořešáky a mandloně). Obecně se v mrazivém období vyhýbáme řezu i u okrasných dřevin. O řezu dřevin v tomto období jsme psali zde.

Zálivka stálezelených dřevin

Pravidelně vám připomínáme nutnost provádět zálivku jehličnanů a stálezelených listnatých dřevin během zimy s ohledem na to, že většina z nich během zimy uschne, nikoli zmrzne. Pokud je půda zmrzlá, není schopná absorbovat dodanou vodu, proto se zálivkou začneme, vystoupí-li teploty nad nulu.

Zakládání pařenišť

Únor, respektive jeho druhá polovina, bývá ideálním obdobím pro založení biologicky vytápěných pařenišť. K jejich založení se mimořádně hodí koňský nebo chlévský hnůj. Zásadně se vyhýbáme hnoji od prasat. I pro založení pařenišť je naprosto nezbytné, aby se teploty pohybovaly nad nulou.

Kontrola zahradního nářadí

Před zimou jsme nářadí očistili a nakonzervovali, nyní bychom měli udělat menší inventuru, dokoupit chybějící nebo opotřebované součásti nebo doplnit „arzenál“ zahradního náčiní. Chybět by vám neměly zahradní nůžky, teleskopické nůžky, pilka na průklest stromů, sázecí lopatka, motyčka, lopata, rýč, klasické a švédské hrábě. Čepele stávajícího nářadí nechte odborně nabrousit, abyste byli na nadcházející sezonu připraveni.

Předpěstovat letničky s ranými termíny výsevu

Mnoho letniček má poměrně dlouhou dobu vývoje, proto je třeba provést výsevy v únoru, abychom v květnu měli dostatečně silné sazenice pro výsadbu do truhlíků nebo na záhon. Vyséváme lobelku drobnou (Lobelia erinus), šalvěj zářivou (Salvia splendens), nestařec mexický (Ageratum houstonianum), petúnie (Petunia x hybrida), begónii stálekvetoucí (Begonia semperflorens) nebo muškáty (Pelargonium zonale, Pelargonium peltatum). Vyséváme do truhlíků nebo výsevních misek, do jemně přesátého, vydezinfikovaného substrátu. Klíčení můžete podpořit umístěním výsevů na radiátory, poté, co vyklíčí, je umístěte co nejblíže k oknu, aby se sazeničky nevytahovaly. Padání klíčních rostlin omezíme zálivkou vhodnými přípravky – např. Previcur.

Předpěstovat sazeničky zeleniny

V druhé polovině února je ideální čas na výsev paprik, rajčat, okurek nebo bulvového celeru. Zásady platí stejné jako pro letničky.

Zkontrolovat přezimující květiny

U všech zazimovaných rostlin zkontrolujte jednou za čas spodní stranu listů, abyste se přesvědčili, že zde nejsou dospělci škůdců nebo jejich vajíčka. Přítomnost škůdců nám pomohou odhalit žluté lepové desky. Zálivka je zvláště při nízké teplotě střídmá, podle druhu rostliny, teploty místnosti a vzdušné vlhkosti probíhá zpravidla jednou za týden až čtrnáct dní. Při větrání si u všech rostlin dejte pozor, aby mrazivý vzduch neproudil přímo na rostliny (některé jsou na to obzvláště citlivé a reagují opadem listů – např. Ficus benjamina).

Načerpat inspiraci na některé ze zahradnických výstav

Pokud jste z Prahy, nenechte si ujít noční provázení setmělým skleníkem Fata Morgana. Únorové termíny jsou již beznadějně obsazeny, přihlásit se ale ještě můžete na ty březnové. Svoji návštěvu můžete zkombinovat i s prohlídkou výstavy orchidejí, která zde bude probíhat od 7. do 23. března. Inspiraci zde můžete načerpat na pravidelných čtvrtečních přednáškách. V únoru vás čekají Zimní ptačí hosté, Zelené koření či Provence s vůní levandule.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com