U některých škůdců není možné používat chemické ani jiné přípravky. Je nutné odstranit napadené kusy, aby se nákaza dále nešířila. Jedná se např. o napadení mšicemi nebo merulí mrkvovou. Larvy těchto škůdců poznáte podle zkadeření natí mrkve.

Mrkev obecná (lat. Daucus carota) je jedna z nejdůležitějších zelenin. V kuchyni si to bez ní jistě neumíte ani představit. Polévky nebo svíčková jsou na chuti mrkve postaveny. Mrkev je kořenová zelenina, která se běžně pěstuje na našich zahrádkách. Jistě jste si všimli, že v záhonu mrkve roste méně plevele než v jiném. Je to proto, že mrkev obsahuje látku kumarin. Kumarin je obsažen v semenech mrkve. Nejčastěji mrkev napadají larvy pochmurnatky mrkvové. Jedná se o malou mouchu, která klade vajíčka. Z těch se pak vylíhnou larvy, které způsobují červivost mrkve. Pochmurnatce mrkvové lze jednoduše předcházet tím, že mrkev vysejete až po polovině května. To je již ukončen rozmnožovací proces této mušky. Půda je také dostatečně teplá a semínka mrkve vám rychleji vzejdou.

ČTĚTE TAKÉ:

Postřiky jsou nejúčinnější při:

Septoriová skvrnitost celerových listů – Prevencí je moření semen a střídání umístění celeru na záhoně. Skvrnitost se projevuje zažloutnutím postranních listů, posléze jejich hnědnutím a odumřením. Nejúčinnější je postřik přípravkem Kuprikol. Pokud postřik použijete, pak dodržte ochrannou lhůtu před sklizní a přípravou pokrmů, a to v délce minimálně 1 týdne.

Postřiky nepoužíváme při:

Strupovitost celerových bulev – proti strupovitosti je nejúčinnější prevence – moření semen a střídání plodin na záhoně. Nejvhodnější je přihnojení hnojivem s obsahem bóru, který zvyšuje vitalitu rostlin a odolnost proti chorobám. Použijte přípravek Ridomil.

Černá hniloba mrkve – prevencí je moření semen mrkve (ale i celeru a petržele) a střídání plodin na záhonech. Houba, která černou hnilobu způsobuje, přezimuje v půdě na zbytcích kořenů. Dbejte na důkladnou čistotu při skladování.

Měkká hniloba mrkve – vzniká nesprávným skladováním kořenové zeleniny ve vlhkém prostředí. Mrkev se mění na kašovitou zapáchající hmotu. Hniloba proniká do ran způsobených nevhodnou sklizní. Před uskladněním mrkev prohlédněte a očistěte od zbytků zeminy.

Biopostřiky na kořenovou zeleninu, které si můžete vyrobit doma

Proti háďátkům si vyrobte postřik, který lze aplikovat přímo do půdy. Postřik – odvar – vyrobíte tak, že necháte vykvasit 1,5 kg čerstvé natě černého bezu. Poté jím zaléváte půdu kolem pěstované zeleniny.

Postřik z přesličky jako prevence proti černé skvrnitosti, hnědé hnilobě, padlí a strupovitosti. 1,5 kg natě přesličky nechejte vylouhovat v dešťové vodě. Poté povařte a nechejte 6 dní kvasit. Vzniklý postřik aplikujte na list nebo do půdy. Řeďte v poměru 1:10. Můžete přidat i do zálivky.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com