I když nám noční teploty klesají k nule, správně vybrané rostliny to určitě vydrží a vyplní prostor, který čeká na druhou polovinu května, na letničky. Věděli jste, že si mnoho narychlených cibulovin, po odkvětu, můžete vysadit na zahradě?

Jarní cibuloviny

Do truhlíků budeme volit drobné cibuloviny, jako například modřence (Muscari), narcisy (Narcissus), ladoňky (Scilla), hyacinty (Hyacinthus), krokusy (Crocus) nebo botanické druhy tulipánů, které jsou nižší. Zpravidla je již koupíme ve stádiu poupat v plastovém květináči, stačí je z něj jenom vyklepnout a vysadit do truhlíku. Venku jim nebude takové teplo jako v bytě, takže se prodlouží i doba kvetení. A co s nimi po odkvětu? Nenechávejte je v nádobě, ale vysaďte je na zahrádku.

ČTĚTE TAKÉ:

Dvouletky

Zahradnická centra nyní nabízejí širokou paletu macešek, od modré, po žlutou, oranžovou, červenou či bílou. Většinou stojí pár korun a v truhlíku nadělají mnoho parády. Kromě nich se můžete těšit z blankytně modrých pomněnek (Myosotis sylvatica), voňavých chejrů (Cheiranthus cheirii) nebo sedmikrásek (Bellis perennis). Víte, že byly dnešní ušlechtilé sedmikrásky vyšlechtěny z typicky lučních sedmikrásek?

Vřesy a vřesoviště

Vzpomínáte s láskou na les, jemné polštářky mechu a bzukot čmeláků v porostu vřesu? A co si takhle udělat romantickou lesní atmosféru ve svém truhlíku? Na trhu dnes s největší pravděpodobností vřes běžně nekoupíte, ale vřesovce rodu Erica si s ním v ničem nezadají. Kombinovat můžete různé odstíny růžové, červené, fialové či bílé. Jen nezapomeňte na to, že to jsou vřesovištní rostliny, a tudíž vyžadují kyselou půdní reakci. Poté, co je v truhlíku vystřídají letničky, je můžete vysadit na zahradu.

Petrklíče

Není typičtější posel jara než petrklíč (Primula vulgaris). Malý vzrůstem, ale s krásnými velkými květy nepřeberných barev, od červené, oranžové, růžové po žlutou či modrou. Kvete vytrvale a dobře se kombinuje například s cibulovinami. Akorát nesnáší silné mrazy, proto je jeho budoucnost po výsadbě na zahradu nejistá, zejména během zimy.

Jarní truhlík na více let

Pokud dáváte přednost jarním květům před letničkami, můžete si osadit větší truhlík na jaře kvetoucími trvalkami. Zapomenout nesmíte na dobrou drenáž, optimální rozměry pěstební nádoby a správný substrát. Nakonec jen vyberete ty nejvhodnější druhy a je hotovo. Pokud zvolíte slunné stanoviště, doporučujeme širokou škálu skalniček, např. Phlox subulata, Alyssum saxatile, Cerastium tomentosum, Arabis caucasica, Aubrieta deltoidea. Ve stínu dejte přednost barvínkům (Vinca minor), zběhovcům (Ajuga reptans), sasankám (Anemone sylvestris), drobným hořcům (Gentiana acaulis) nebo violkám (Viola odorata, Viola cornuta).

Titulní foto: Thinkstockphotos.com