Pařeniště jsou dvojího druhu – mělká a hluboká. Ta první fungují pro předpěstování rané zeleniny, druhá slouží jako plnohodnotné místo pro pěstování zeleniny. Pokud do nich přidáme například silnou vyhřívací vrstvu chlévského hnoje, je možné zde pěstovat i rajčata a papriky pro velmi ranou sklizeň.

V pařeništích se u nás nejčastěji pěstují okurky, melouny, saláty, rajčata, papriky a další teplomilné rostliny. Pařeniště může také sloužit k pěstování pozdní zeleniny a dobře se tu uskladňuje kořenová a hlíznatá zelenina a přes zimu sem zasadíme rostliny klíčící v chladu, jako je čemeřice, lomikámen nebo koniklec.

Z čeho pařeniště postavit

Záleží na vás, jak moc chcete mít pařeniště trvanlivé. Pokud máte na pařeniště vymezený prostor, který víte, že nechcete využívat jinak, a plánujete každoroční využití pařeniště, pak se vyplatí trvanlivější betonové konstrukce. Ovšem levné dřevěné konstrukce také mohou vydržet i několik let, pokud se o ně budete dostatečně starat.

Začneme těmi dřevěnými. Konstrukce není nijak náročná. Budete potřebovat prkna, trámky, spojovací materiál a impregnaci na dřevo. Z nářadí pak pilu, šroubovák, kladivo, štětce. Nejprve si vytyčte místo, kam budete pařeniště dávat. Následně podle toho připravte na rozměr trámky a prkna. Pařeniště by mělo být co nejvíc přikloněno ke slunci. Takže zadní – severní strana by měla být vyšší, jižní nižší. ***




Zajímavým tipem je postavení pařeniště z překrývaných trámků. Trámky jsou ale dražší. Můžete tak z nich vytvořit jen jakési základy, které následně navýšíte o klasické prkenné stěny.

***

Trámky tedy seřízněte na potřebnou délku jako rohové sloupky a na celou vnitřní konstrukci, ke které se následně budou připojovat prkna. Budete je zakopávat asi 30 cm do země, takže s tím počítejte. Stejně tak počítejte s tím, že je lepší zakopat i konstrukci bočních prken pod zem, aby se vám dovnitř nedostali slimáci a další škůdci, kteří se rádi podhrabou třeba pod geotextílií, kterou zakrýváte záhony.

Prkna na obložení rozměřte podle potřeby a přiřízněte je na potřebnou délku i na boční zešikmení. Ta pak přibijte nebo přišroubujte k vnitřní konstrukci.

Celé pařeniště instalujte na místo, kde jste předtím odhrabali dostatečně hluboko půdu a v rozích vytvořili díry pro boční trámky.

Nemusíme snad připomínat, že všechno dřevo by mělo být ošetřeno vhodným přípravkem. Nejlepší bude silnovrstvá lazura a plochy, které jsou zakopané do země, by měly být silně naimpregnovány nebo opáleny.

Čím ho zakrýt

Pařeniště musí mít překrytí, které umožní prostup slunce, ale také se může lehce otevřít, aby květiny mohly lépe dýchat, a abyste mohli pařeniště upravovat a sklízet. Vhodná jsou například stará dřevěná okna. Zde je jejich využití naprosto dokonalé. Pozor ale na jejich křehkost. Možná ještě lepší jsou fólie, které jsou pevné a pružné.


Lepší než fólie z PVC (polyvinylchloridové) jsou fólie z PE (polyetylén). Zahradnické PE fólie odolávají více UV záření. Jak poznáte, že máte fólii z PE nebo PVC? Ta z PE hoří jasným modrým plamenem a voní jako vosková svíčka. PVC hoří oranžovým plamenem, hodně kouří a zapáchá po chlóru nebo kyselině chlorovodíkové. *** Ne všechny fólie jsou na to ale vhodné. Mnoho PVC fólií se postupně zabarvuje, rychle degradují a mohou se na nich kondenzovat látky, které mohou být jedovaté. Nejvhodnější je tedy venkovní fólie s mřížkou, která se speciálně používá na stavbu fóliovníků, pařenišť a skleníků. Odolává UV záření a degradace materiálu je minimální.