Slyšeli jste o drobné rostlince, která se jmenuje řeřicha setá? Často se zaměňuje s lichořeřišnicí, ale s ní má pramálo společného.

Řeřicha setá je nejdrobnější z listové zeleniny, kterou si můžete za pár dní vypěstovat do konzumní velikosti. Stačí si za pár korun koupit semínka a ta vysít do mělké misky, do které vložíte filtrační papír, buničitou vatu nebo naskládanou kuchyňskou utěrku. Nalijete vodu tak, aby byl papír vlhký, a poměrně hustě vysejete semínka. Ta klíčí během 2 – 3 dní a do týdne jsou rostlinky dostatečně velké ke sklizni. K té použijeme nůžky, kterými řeřichu nastříháme. Používá se podobně jako pažitka, na chleba s máslem, k ozdobení jídel, do salátů, nádivek či pomazánek. Má vysoký obsah provitaminu A a vitaminů B, C a K. Příznivě ovlivňuje trávení, aktivuje žlučník, podporuje krvetvorbu a působí močopudně.

ČTĚTE TAKÉ:

Cyklus můžete několikrát opakovat, stačí k tomu nová papírová utěrka či filtrační papír a semínka.

Zkoušeli jste někdy naklíčená semena? Používá se pšenice, žito, ječmen, pohanka, hrách, mungo, sója, slunečnice, len, semena ředkviček, ředkve a vojtěšky. Uvážíme-li, kolik zásobních látek je v semeni ukryto, dojdeme k tomu, že naklíčené výhonky mají vysokou nutriční hodnotu. Široké spektrum vitaminů (C, D, E, K, B), minerálních látek (hořčík, vápník, železo, fosfor), enzymů, tuků, cukrů a bílkovin působí proti únavě, zvyšují imunitu, jsou ideální při redukčních dietách a jako prevence rakoviny. A jak si ze semínek vypěstovat naklíčené rostlinky? Opět stačí mělká miska či tácek, do kterého nalijeme nízkou hladinu vody. Nasypeme semínka tak, aby byla v jedné vrstvě, a vodu každý den vyměňujeme a semena promýváme. Podle způsobu použití sklízíme v délce 1 – 3 cm velikosti klíčku.

Pažitku určitě nemusíme nikomu zdlouhavě představovat. Tato oblíbená cibulová zelenina je od nepaměti součástí tvarohových pomazánek nebo se s oblibou přidává do polévek. Zakoupit si ji můžete v kterémkoli supermarketu a na balkóně ji můžete zkombinovat s letničkami v jednom truhlíku nebo můžete použít tzv. petrželák. Aby měly naše babičky dříve všechno důležité koření a bylinky při ruce, vysazovaly je do zvláštních baňatých keramických květináčů, ve kterých byly z boku kruhové otvory nebo kapsičky. Ty sloužily k vsunutí kořene, např. petržele, nebo k vysazení některých z bylinek, např. šalvěje, máty, rozmarýnu apod. Do vrchní části se s oblibou umisťovala právě pažitka. Velké trsy pažitky můžeme množit dělením, přes zimu ji umístíme co nejblíže k oknu, aby měla dostatek světla a měla kvalitní listy. Kromě důležitých vitaminů a minerálů obsahuje látky povzbuzující chuť, podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním.

A nakonec jednu rychlovku. Cibule je královnou každé kuchyně. Pokud už vás omrzela a chtěli byste ozvláštnit pokrmy něčím zeleným, nalijte do mělké misky vodu tak, abyste dosáhli nízké hladiny. Potom vyberte zdravé cibule a naskládejte je vedle sebe, kořenovou částí dolů. Zakrátko vytvoří kořeny a z podpučí vytvoří zelené úzké lístky, které můžete průběžně sklízet. Nezapomeňte vodu pravidelně dolévat, aby kořeny byly stále ve vodě, ne však příliš vysoko, aby cibule nezahnívala. Protože voda velmi rychle přejímá „cibulové“ aroma, je nutné vodu každý den měnit.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com