Přesazování

Jaro je nejlepší dobou na to, abychom květiny přesadili do nového substrátu. Pokud jste to ještě nestihli, měli byste tak učinit co nejdřív. Každoročně přesazujeme hlavně mladší rostliny nebo rostliny, které jste v minulém roce koupili, a jsou zasazené v nevhodném substrátu. Ve velkovýrobě se totiž používá jednotný rašelinový substrát, který nevyhovuje všem rostlinám. Květináč volíme o „číslo“ větší, nezapomeneme zkontrolovat možnost odtoku vody, případně zajistíme drenáž. Na trhu je dnes dostatek vhodných substrátů pro různé typy rostlin. Po přesazení dále květiny zalijeme a umístíme je na stinné místo.

ČTĚTE TAKÉ:

Přihnojování

První přihnojení po přesazení provedeme za 4 – 6 týdnů, do té doby si rostlina čerpá živiny z nového substrátu a regeneruje kořeny, poškozené při přesazování. Na začátek doporučujeme hnojiva podporující růst vegetativních orgánů, například Kristalon Start, během vegetace se zaměříme na hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu – Kristalon Plod a Květ, od půlky srpna se soustředíme na vyzrávání pletiv a přípravu na zimu – Kristalon Podzim.

Energetický nápoj pro rostliny

Na trhu se v poslední době objevil nový přípravek – Vitality Komplex, který nastartuje rostliny k růstu a zlepší jejich kondici. Vitality Komplex je unikátní soubor látek, jehož základem jsou přírodní enzymy vznikající v trávicím ústrojí kalifornských žížal – Eisenia fetida, které příznivě ovlivňují biologické procesy v půdě a následně v pletivech rostlin. Další významnou složkou jsou huminové látky, které jsou zodpovědné za tvorbu humusu. Používá se na počátku vegetace k regeneraci po náročném zimním období, kdy byly rostliny stresovány nedostatkem světla, chorobami či škůdci. Pravidelné používání přípravku snižuje potřebnou četnost přesazování rostlin, zvyšuje odolnost vůči stresu (sucho, mráz, vlhko), obnovuje vitalitu a růst. Aplikuje se zálivkou nebo postřikem slabším roztokem na list.

Půdní kondicionéry

Že znáte jen ty na vlasy? Ty půdní mají podobný účinek, v obou případech jde o hydrataci, tzn. v případě půdních kondicionérů, poutat v půdě vodu a živiny. V zahraničí se používají při ozeleňování všech typů stanovišť již přes 40 let. Jedná se o granulované půdní kondicionéry na bázi silikátových koloidů, které jsou obohacené o fosfor.

Pokud je přimícháte do půdy nebo do substrátu, prokazatelně podpoří růst kořenů do hloubky, zlepšují prokořenění, povzbudí mikrobiální život, zlepšují drobtovitou strukturu půdy, zvyšují sorpční kapacitu (schopnost poutat a uvolňovat živiny), zlepšují vodní kapacitu půdy a zdravotní stav rostlin. Doba, po kterou jsou silikátové koloidy v půdě funkční, se pohybuje okolo 10 – 12 let. Dají se použít u všech typů půd i rostlin, perfektní výsledky jsou dosahovány u rekreačních a zátěžových trávníků.

Spolupráce s houbami je prospěšná

Pro skutečné fajnšmekry tu máme jednu „biolahůdku“. Přípravek, který působí na principu symbiózy (spolupráce) s mykorhizními houbami. Přípravky se přimíchávají do substrátu nebo se aplikují zálivkou. Používají se u okrasných rostlin i zeleniny a výsledek je jednoznačný – povzbuzení růstu a zvýšení výnosu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com