Proces stabilizace začíná důkladným výběrem květin, trav, listů či stromků, které jsou v nejlepší kondici. Poté jsou čerstvě uříznuté květiny vkládány do zásobníků, které obsahují stabilizační roztok. Během 3 – 7 dní jsou tekutiny v rostlině nahrazeny stabilizačním roztokem. Je pravdou, že při tomto procesu může dojít k částečné ztrátě barvy, ale lze ji velmi snadno nahradit pomocí potravinářského barviva.

Následně jsou rostliny omyty a uskladněny po několik dní v sušárně. Mezi nesporné výhody těchto stabilizovaných rostlin patří zachování přirozené barvy (u většiny druhů a barev), přirozené měkkosti (nejsou jako slaměnky) a přirozené struktury, dlouhá životnost (u řezaných květin 2 – 5 let, u trav a listů 10 – 15 let, u stromků 10 – 15 let), absolutní bezúdržbovost, snadné skladování a přeprava, rostliny nejsou ohrožovány chorobami ani škůdci. Pokud máte doma malé děti či zvířata, nehrozí zde žádné nebezpečí, pokud snědí část rostliny.

Péče o stabilizované květiny

I přesto je nutné i zde dodržet pár důležitých zásad:

  • rostliny nesmí přijít do kontaktu s vodou
  • neměly by být skladovány ve vlhkém prostředí
  • nesmí být vystaveny přímému slunečnímu záření, žárovkám či jiným zdrojům vyšších teplot
  • nesmí být umístěny na plochy ošetřené laky či oleji

Doporučení, která prodlouží trvanlivost:

  • ideální teplota pro stabilizované rostliny se pohybuje mezi 5 – 30 °C
  • relativní vzdušná vlhkost by měla být okolo 60 % (běžná RVV v panelových domech)
  • pro jejich údržbu použijte tzv. „suchou“ cestu, tzn. lépe je rostliny vyfénovat, v žádném případě je nesprchujeme, ani neotíráme vlhkým hadříkem
  • nikdy nepokládáme rostliny nebo jejich části (okvětní plátky) na bytové textilie nebo nábytek.

Z řezaných květin si můžete nejčastěji zakoupit růže v různých podobách, celé řezané květiny, růžové hlavičky, stabilizované okvětní plátky nebo dárková balení, např. k Valentýnu. Kromě nich se začínají na trhu prosazovat stabilizované květy orchidejí, např. dendrobií či kal. Do vnitřních zimních zahrad si můžete pořídit vzrostlé stabilizované palmy, jehličnany či listnáče. Floristy zaujmou upravené listy.

Takže otázka nezní, živé, nebo umělé Ale ŽIVÉ, UMĚLÉ, nebo STABILIZOVANÉ?