Jejím původním domovem je jižní Evropa, setkat se s ní však můžeme i v našich lokalitách, kam se většinou dostala jako zplanělá rostlina. Patří k rodu čítajícímu okolo 300 druhů letniček, dvouletek a oddenkatých trvalek vyskytujících se v oblastech mírného pásma severní polokoule, kde rostou na nejrůznějších stanovištích od lesů po kamenité svahy. Často mívají až třikrát zpeřené listy s jemně dělenými lístky propůjčujícími jim vzhled kapradin. Jako ve větru vlající se nad nimi vypínají hrozny trubkovitých květů se čtyřmi korunními plátky. Vnější pár lístků má dozadu obrácené špičky a ostruhu, zatímco vnitřní zahnutý zakrývá tyčinky a čnělku.

Květenství

Od května přes celé léto až do začátku podzimu. Plody jsou tobolky obsahující kulovitá semena s bělavým masíčkem.

ČTĚTE TAKÉ:

Vlastnosti

Dymnivka je řazena mezi slabě jedovaté rostliny, protože obsahuje toxické alkaloidy, které občas zapříčinily otravu zvířat. Takže pozor na domácí mazlíčky!

Pěstování

Této rostlině se nejlépe daří na polozastíněných stanovištích s kamenitou a dobře propustnou humózní půdou, která nikdy úplně nevysychá. V zahradách nachází uplatnění především na mírně zastíněných skalkách, ve škvírách zdí či podél nich, ale též jako stromový podrost, kde se často i sama vysévá.

Množení

Dělením trsů na konci jara nebo výsevem čerstvě vyzrálých semen. Ta však mají značně rozdílnou dobu klíčivosti.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com