Jedním z těchto rodů je Cymbidium, orchidej s mohutnými květními latami, které rozkvétají v zimním období.

Poznáte ho snadno, má úzké, dlouhé čárkovité listy, z jejichž středu vyrůstá dlouhý květní stvol, na jehož konci bývá větší množství květů. Dříve je prodejci po jednom květu balili do krabiček se stříbrným celofánem, dnes se již zpravidla prodávají spíše celé květní laty. Jejich cena není zanedbatelná, pohybuje se okolo 150 – 450 Kč, podle délky stonku a barvy květu. Vybrat si můžete velkokvěté či drobnokvěté kultivary kvetoucí růžově, vínově, bíle, žlutě či zeleně. A jak se o nový přírůstek postarat?

Druhy Cymbidií, které se u nás prodávají, jsou většinou terestrické neboli pozemní orchideje. To znamená, že kořeny v přírodě trvale zasahují do půdy a my je budeme pěstovat v květináčích s vhodným substrátem. V tomto případě se nejedná o čistě kůrový substrát jako u epifytních orchidejí, ale o klasický substrát pro pokojové rostliny s vyšším podílem rašeliny. Kořeny jsou poměrně masité, je jich velké množství, ale nikdy bychom neměli přesazovat Cymbidium do příliš velkých nádob, protože by tvořilo listy na úkor květů. Při přesazování můžeme trsy s pahlízami rozdělit na více částí, a získat tak další rostliny.

ČTĚTE TAKÉ:

Nároky na světlo

Jedná se o vysloveně světlomilné orchideje, v zimě je pěstujeme na oknech nebo v jejich blízkosti, na jaře je postupně přivykáme slunci, po určité „adaptační“ době je můžeme umístit na plné slunce. Jejich listy pak získají žlutozelenou barvu, která se v zimě vrátí zpět k zelené. Šetrnější je umístění v polostínu, v létě pod korunou listnatého stromu, kudy sem a tam pronikají sluneční paprsky.

Teplota

Na jaře, po 15. květnu, umístíme rostliny na venkovní stanoviště. Výkyvy v denních a nočních teplotách ovlivňují zakládání květních orgánů, nejvíce v měsíci září a první polovině října, kdy jsou rozdíly mezi denní a noční teplotou výrazné. Před příchodem mrazíků musíme rostliny uklidit zpět do místnosti. Přes zimu by se teploty měly pohybovat okolo 10 – 15 °C. Nižší teploty zpomalují vývin květů, vyšší teploty nutí rostliny k růstu na úkor kvetení.

Nároky na výživu

Cymbidia jsou na živiny poměrně náročná. Během vegetace hnojíme pravidelně, jednou týdně kterýmkoli vícesložkovým hnojivem. Během zimy hnojíme rostliny 1x měsíčně.

Zálivka

V době vegetace vydatná, po přesazení a v době zakládání květenství ji omezíme.

Péče o květy

Květy na stvolu vykvétají postupně a celková doba kvetení může být několik týdnů až měsíců. Protože jsou stvoly dost těžké, je nutné je přivázat k opoře, jinak by se mohly vylomit. V době kvetení rostlinu nepřemisťujeme ani neotáčíme a snažíme se, abychom při rosení či zálivce nezasáhli květy. Zkrátila by se tak jejich životnost a vytvořily by se na nich nevzhledné skvrny. Mějte na paměti, že častěji a ochotněji kvetou rostliny ve velkých trsech, to znamená, že bychom je při přesazování neměli zbytečně dělit na více menších částí. Máme-li řezané Cymbidium, vydrží ve váze zhruba měsíc. V tom případě je vhodné přidat do vázy sáček s přípravky na prodloužení trvanlivosti květin.