Průběh léta může být pro rostliny tou nejdůležitější a na živiny nejvíce náročnou částí roku – některé rostliny investují energii do kvetení, jiné už tvoří plody. Oproti jaru se růst zelených částí výrazně zpomaluje a rostliny mění nároky na spotřebu jednotlivých složek živin. Koncem léta naopak už nadchází příprava rostlin na zimu a hnojení by se mělo buď omezit, nebo od něj úplně upustit (v závislosti na rostlině) kvůli dobrému přezimování.

ČTĚTE TAKÉ:

Hnojení bylinek

Cílem hnojení bylin většinou není ani tak bujný růst nebo kvetení jako obsah aromatických látek. Vzhledem k tomu, že jsou rostliny často konzumovány celé, je třeba dbát na kvalitu hnojiva a nepřehnojovat, aby se v pletivech nekumulovaly nebezpečné sloučeniny. Pokud bylinky rostou v bohaté půdě, často nevyžadují hnojení vůbec. Vhodné je u náročnějších druhů nebo při pěstování v nádobách. Pro tyto případy existují hnojiva namíchaná speciálně pro bylinky, která podporují tvorbu aromatických látek. Vhodné může být také použití kompostu nebo zálivka odvarem z kopřivy či pampelišky. Bylinky obvykle není nutné hnojit příliš často.

Hnojení květin

U květin není tak důležitým kritériem zdravotní nezávadnost rostlin, proto můžeme bez obav používat i „klasická“ anorganická hnojiva, pokud dodržíme doporučené dávky. Vhodná jsou hnojiva s nižším obsahem dusíku, a naopak se zvýšenou koncentrací fosforu, draslíku a mikroprvků, která zaručí bohaté kvetení. Nabídka hnojiv pro kvetoucí rostliny je velmi široká, můžeme vybírat i z hnojiv specializovaných na jednotlivé často pěstované druhy (například hnojivo pro růže nebo pelargonie) – taková hnojiva poslouží nejlépe, neboť jsou u nich brány v potaz specifické požadavky každého druhu.

Hnojení stromů

Pro stromy a keře okrasné listem je vhodné i přes léto hnojivo s vyšším obsahem dusíku (například hnojiva pro okrasné dřeviny), které podporuje růst. Pro stromy s násadou plodů volíme hnojiva pro ovocné stromy. Většinou se jedná o granulovaná hnojiva, která se v doporučené dávce rozhodí v blízkosti kmene a mělce zapraví do půdy. Živiny se z hnojiva uvolňují postupně, a hnojení je tedy třeba provádět většinou pouze 1-2x ročně. Pro uvolňování živin a jejich vyrovnaný příjem rostlinou je nezbytná zálivka.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com