Dobrý den. Už několik let dělám na zahradě foliové tunely, ale fólie, které používám, jsou po roce zcela zničené. Rozpadají se na kousky, jsou v nich díry. Nechci používat nic s větší gramáží, protože bych to nedokázal sám natáhnout. Co mám použít, abych nemusel každý rok kupovat nové hromady fólií? Děkuji. Jindřich Starý

Vážený pane Starý, jde o degradaci materiálu vlivem slunečního UV záření. Fólie se vyrábí z polyetylénu nebo PVC (polyvinylchlorid). Druhá jmenovaná se nehodí na používání v zahradnictví, protože obsahuje jedovatá změkčovadla a také vypouští chlór, který je při výrobě použit.

V obchodech tak narazíte na PE fólie. Bohužel jejich kvalita je také velmi různorodá. Obecně můžeme říci, že pokud si koupíte PE fólii klasickou stavební, tak vám vydrží právě pouze ten jeden rok. UV záření rychle degraduje tuto fólii a ta se rozpadá.

ČTĚTE TAKÉ: Jak postavit domácí pařeniště

Pro venkovní použití tak musíte hledat fólie s UV stabilizací. Ty se používají třeba na potažení foliovníků.Ty mají zaručenou stabilitu 24 měsíců. Bohužel jsou také výrazně dražší. Řekněme, že dáte 15 korun za m². V zahradnických potřebách pak existují speciální fólie, které jsou vytkávány, mají kraje zalemované, ale ty jsou už dost těžké.

Jan Čech

Titulní foto: Thinkstockphotos.com