Moderní dům na břehu Těrlické přehrady potřeboval několik věcí – odclonit od pohledů z okolí, zakomponovat vhodně do krajiny a vsadit nenápadně i užitkovou zahradu. To se Lence Vašíčkové z Atelieru Green povedlo hlavně díky tomu, že jako vzor si vzala právě samotný dům. Návrh vychází z tvarové čistoty vily a snaží se ji podpořit minimalistickými, převážně liniovými segmenty – tvarovanou zelení, bílými kmeny, bílými doplňky, popř. artefakty. Podívejme se na konkrétní příklad. Průchod ke kurtu je osázen stromy, které vhodně doplní bílý dům – tři břízy jacquemontovy (Betula jacquemontii). Ty svou zářivě bílou kůrou fantasticky korespondují s fasádou domu, a přitom se nejedná o žádný cizorodý zásah do přírody. Vždyť bříz v okolí roste dost a dost.

Příklad druhý – dům samotný dbá na přísnou liniovou čistotu. Proto osázení kolem domu nemůže vypadat jako babiččina zahrádka u dřevěné chaloupky. I tady proto Lenka Vašíčková dodržela linie a v řádcích do bílých oblázků vysázela oblíbené rostliny jako čistec, levandule nebo buxus. Ty se dají navíc jednoduše udržet v řádcích a tvarovat.

Naproti tomu je ostatní prostor propojen s okolní krajinou a vodní plochou a graduje barevností pahorku s výsadbou keřovitých javorů, magnolií a sakur. Kompozice začleňuje převážně přírodě blízké prvky vhodné k vodním plochám – břízy, traviny... V nich jsou pak volně rozmístěné drobné ostrůvky trvalek, jako astry, třapatky, zlatobýl apod. Tedy květiny bez nutnosti velké péče, které však vytvoří nenásilné ostrůvky barevné krásy na celém pozemku.

V rohu zahrady je skleník, doplněný kompostem. Zde jsou následně vysázeny ovocné stromy a keře, clonící užitkovou část od okrasné, a přitom fungují jako autentický doplněk této zahrady.

Ing. Lenka Vašíčková – Atelier Green

Vystudovala MZLU, Zahradnickou fakultu v Lednici, aby následně nastoupila jako zahradní architekt do firmy Arbor Moravia, s. r. o. V současné době pracuje se svým manželem – autorizovaným inženýrem – ve vlastním Atelieru Green v Bílovci, kde se zabývají zejména navrhováním moderních zahrad a pasivních domů. Provozují také malé zahradní centrum v Bílovci.

Více se můžete dozvědět na www.atelier-green.cz (atelier-green@seznam.cz, 603 143 721)