Kapradiny, stejně jako kteroukoli jinou rostlinu, budeme vybírat podle jejich nároků na pěstování. To, kde bydlíme, předurčí i náš výběr. Ten, kdo bydlí v rodinném domě, u kterého nechybí vytápěný skleník či zimní zahrada, bude mít pochopitelně mnohem větší výběr než obyvatel panelového bytu.

Kapradiny vhodné do bytu

Adiantum hispidulum je asi 30 cm vysoký druh netíku, který se rozrůstá pomocí oddenku. Pochází z jižní Indie, východní Afriky a tichomořských ostrovů, kde se vyskytuje jak v tropických deštných a poloopadavých lesích, tak na otevřených skalnatých plochách. Jeho listy jsou dva až třikrát zpeřené a většinou paprsčitě rozložené a poměrně husté. Nejsou rovněž lesklé a hebké jako u většiny kapradin, ale drsné a matně zelené. Je to způsobeno miniaturním osténkatým ochlupením, které běžným okem téměř nevidíme. Přestože tato rostlina pochází z vlhkých oblastí, dobře snáší i suchý vzduch a daří se jí v bytech s ústředním topením. Je prakticky nejvhodnější kapradinou pro pokojové pěstování. Jako všechny netíky potřebuje alkalický substrát složený z listovky, jemného štěrku a trochy mletého vápence.

Aglaomorpha coronans je vyšší dekorativní kapradina, která dorůstá až 120 cm. Jde o epifor z tropických deštných lesů Indie a Bangladéše. Vyskytuje se i ve vyšších polohách až do výšek 1200 m n. m. Najdeme ji tak třeba v Himalájích, v jihovýchodní Asii, ale i v horských partiích Japonska a na Tchaj-wanu. Vzhledem k tomu, že je odolná vůči nižší vzdušné a kolísavé půdní vlhkosti, je tento druh vhodný k pěstování v domácích podmínkách. Potřebuje humózní půdu a dostatek světla. Z toho důvodu se dobře pěstuje v zavěšené nádobě.

Asplenium nidus - sleziník hnízdovitý je zvláštní celolistá kapradina s krátkým dřevnatějícím stonkem a velmi protáhlými kopinatými listy, které vyrůstají z „nálevky“ a svým uspořádáním připomínají hnízdo. V přírodě tato kapradina žije převážně z vlastních zdrojů. Tedy zaschlých spadaných částí zachycených v nálevce, kde se za přispění půdní mikrofauny a nižších hub mění v humus, do něhož prorůstají kořeny. Roste na zemi i stromech. Objevuje se ale i na skalách v tropických částech Asie, včetně Filipín, Cejlonu a Bornea, tichomořských ostrůvcích až po Havaj, ale též v tropických lesích východní Afriky. Také tento druh se hojně pěstuje v bytech, ale potřebuje přece jenom trochu vlhčí vzduch, takže se hodí spíše pro starší zástavby nebo do bytů vybavených zvlhčovačem. V opačném případě bývá často napadán škůdci, jako jsou červíci a sviluška. Na druhé straně ale nesnáší ani trvalé přemokření. V květináči proto musí mít zespodu nejméně jeden otvor, aby se v jeho kořenovém balu nezdržovala voda. Potřebuje humózní půdu promíchanou se štěrkem, u dna s drenážní vrstvou.

Asplenium antiquum je příbuzným výše jmenovaného druhu kapradiny a má též podobné vlastnosti a nároky na pěstování. Jeho listy jsou však o něco kratší – 50 až 100 cm a výrazněji řapíkaté. Jako pokojová rostlina se prodává zejména kultivar Victoria, který má zvlněné kruhově rozprostřené listy dosahující průměru až 110 cm.

Adiantum raddianum - netík Raddyho pochází z tropických deštných lesů Střední a Jižní Ameriky. Roste na zemi, příležitostně i na jiných dřevinách jako epifyt. V přírodě dorůstá velikosti 60 cm, šlechtěné kultivary bývají většinou menší. Jeho olistění je velmi jemné. Listy jsou hodně tenké a měkké, řapíky (stopky listů) tuhé a pružné, současně však tenké. Existují různé kultivary, které se vzájemně liší odolností vůči suchému vzduchu, lze si však mezi nimi vybrat rostliny, kterým se bude dařit i při ústředním topení v paneláku. Chceme-li však docílit skutečně velkých listů vhodných do kytic, budeme potřebovat poloteplý skleník s mírným zastíněním. K pěstování se používá běžný zahradnický substrát složený z kompostu a rašeliny.

Adiantum reniforme - netík ledvinitý je rostlina, která nemá typický vzhled kapradin, ale jen menší tuhé ledvinovité listy na drátovitých, 5 až 15 cm vysokých řapících. Roste v Makaronésii, africké Keně a na Komorech, kde se uchycuje na čedičových skalách. Vyskytuje se až do výšky 1000 m n. m., a proto jí vyhovují nižší teploty a každodenní mlhy. Z toho důvodu se jí daří v chladných sklenících bez průvanů a prudkých teplotních rozdílů mezi dnem a nocí. Pro její pěstování budeme potřebovat alkalický substrát smíšený z listovky, drobného štěrku a mletého vápence.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com