Pro výsev travních semen jsou nejvhodnější dva hlavní termíny. První začíná na jaře od počátku dubna a táhne se až do poloviny května. Druhý je od poloviny srpna až do poloviny září. Pokud na založení nového trávníku nejsme časově závislí, uděláme nejlépe, když s výsevem počkáme až na podzim. V této době už tolik neklíčí plevelné rostliny a přes léto nasycení ptáci už tolik nepotřebují vyzobávat semínka. Především ale budeme mít dostatek času na kvalitní úpravu pozemku a výběr vhodného osiva.

Založení každého trávníku musí začít přípravou půdy. Pokud jsme si ji nenechali navézt přímo od zahradníka, tak se nám málokdy stane, aby byla ideální. Buď je příliš jílovitá, nebo zase písčitá a téměř vždycky bývá prorostlá plevelnými rostlinami a zanesená kamením.

Úprava zeminy

Nejprve je třeba vysbírat kameny. Co půjde, to vysbíráme, pak půdu přeryjeme a můžeme začít sbírat znovu. I když tráva koření jen mělce, vyplatí se převrátit zeminu do hloubky jednoho rýče, aby se dokonale provzdušnila a mohla přijímat živiny. Vyplatí se i podloží pro budoucí trávník prosít. Tím se do značné míry zbavíme i plevelů, které později budeme muset tak jako tak vysbírávat obdobně jako kameny. Na rozdíl od nich nám však v tomto případě pomohou herbicidy.

Příprava půdy

Když ji zbavíme všeho, co na užitkový záhon nepatří, můžeme se pustit do úpravy. Příliš těžkou půdu musíme promísit s pískem a rašelinou, zatímco příliš písčitou zem obohatíme kompostem s příměsí jílovité půdy. Pozemky chudé na humus je zase třeba před výsevem pohnojit kompostem s vyšším obsahem rašeliny. Pokud si s úpravami nejsme příliš jisti, můžeme si nechat udělat rozbor půdy u specializované firmy nebo sami s pomocí vlastní testovací soupravy. V poslední době se dokonce v některých hypermarketech objevují poradenská centra, která nám na místě provedou rozbor z doneseného vzorku a současně nám poradí i s vhodným výběrem osiva.

V případě, že je budoucí trávníková plocha příliš zdevastovaná, můžeme si u odborné firmy objednat vyvezení staré hlíny a navážku nové prohnojené půdy. Samozřejmě to bude finančně daleko náročnější varianta, takže se v takovém případě už rovnou vyplatí nechat zřídit celý trávník. V poslední době se těší stále větší oblibě předpěstované travní koberce, které je možné po třech týdnech od založení již plně zatěžovat.

Než začneme s výsevem

Předpokládejme ale, že máme trochu hlouběji do kapsy, a proto si svůj zelený koberec raději „utkáme“ sami. Dříve, než se rozjedeme pro vhodnou travní směs, musíme se postarat, aby nám v trávníku neklíčilo, co tam nepatří a mohlo by budoucí osev značně ohrozit. Dnes již existuje řada ekologických herbicidů, které zničí plevelnou rostlinu od stonku až ke kořeni, a přitom neohrozí okolní zdroje pitné vody. Obvykle se aplikují formou postřiku a nechávají se působit přibližně dva týdny. Pak je třeba odstranit uhynulý plevel, půdu důkladně zalít a nechat asi týden odpočinout. Před zamýšleným výsevem je ještě dobré vpravit do země granulované trávníkové hnojivo a důkladně ji zarovnat.

Výběr osiva

Především je třeba vzít v úvahu, co od svého zeleného koberce očekáváme a kolik času budeme moci jeho údržbě věnovat. Bude-li plnit pouze funkci dekorační jako zeleň mezi kvetoucími záhonky, nebo naopak poslouží jako hřiště dětem a bude do určité míry suplovat fotbalovou plochu. Existují odlišná osiva pro okrasné, lehce, středně nebo intenzivně zatěžované plochy.

Dále nesmíme opomenout klimatické podmínky a místo, kde v naší zahrádce hodláme trávník zřídit. To znamená, zda se bude rozkládat na výsluní otevřené plochy, v polostínu nebo v zastíněné části pozemku. Konečně bychom se měli zajímat i o způsob údržby a nezanedbatelná není i záruka poskytovaná na nabízené osivo.

Výsev

Navzdory poměrně vysokému stupni mechanizace je stále nejvýhodnější vysévat trávu ručně. Větší plochu se vyplatí rozdělit na metrové pruhy a podle jejich počtu si odměřit příslušnou dávku osiva. Nejlépe je dvakrát po sobě rozhodit semena do kříže a bezprostředně po skončení práce celou plochu lehce uválcovat dřevěným válcem nebo upěchovat prkénky připevněnými na nohy. Následnou zálivku provedeme co nejvíce rozptýleným proudem, aby nám voda semena okamžitě nevymlela. Při jarním výsevu vyklíčí semena za 2 až 3 týdny, v srpnu a začátkem září zhruba za 10 dní.

Úprava sekáním

Čím více budeme trávník sekat, tím bude hustší. Nic se ale nesmí uspěchat. S kosením nové trávy můžeme začít teprve, až doroste do výšky 8 až 10 cm. Nemůžeme ovšem hned napoprvé použít techniku, protože by rotující nože vytrhaly mladé rostlinky ze země. Nabrousíme si proto kosu nebo srp a opatrně nově zazelenalou plochu posečeme na výšku okolo 3 cm. Zhruba po 10 až 14 dnech, jakmile tráva opět doroste do 10 cm, opakujeme ruční sekání a zkrátíme trávník na ještě menší strniště o výšce přibližně 2 cm. Žací stroj můžeme použít nejdříve po třetím ručním sečení, když jsou rostlinky dostatečně zakořeněné. Posekanou trávu pokaždé lehce shrabeme a odstraníme ze záhonu.