Jarní cibulku máte už jistě i vy na svých záhoncích. Záleží na nadmořské výšce, jak vysoko už vyrostla. Třeba na naší chatičce, těsně nad čarou stálejší sněhové přikrývky, vyrazila a má jen pár centimetrů. V nížinách se ale už sklízí a prodává. Samozřejmě nemluvíme o sklenících, kde se už dávno začalo s hromadnou sklizní.

Jenže jarní cibulka, nebo též naťová cibulka nemusí být na vašich záhonech od dubna do června. Je to rostlina, která nemá tak vysoké nároky. Samozřejmě, že v parných létech se jí dařit na záhoncích nebude, ale pokud ji dáte na stinné místo a budete ji vydatně zalévat, můžete úrodu prodloužit prakticky na celý rok.

Naťová v květináči

Pak tu je ale naťová cibulka, která může velmi jednoduše zastoupit pažitku. Je štiplavější, ostřejší a aromatičtější. Takže stačí trocha do polévky nebo na brambory a budete spokojeni.

V nabídce obchodů bývá naťová cibulka hojně zastoupena. Její cibulky jsou menší a nad zem vykukují asi tak z poloviny svého objemu. Jenže nemusíte kupovat zrovna speciální cibuli. Můžete zasadit úplně obyčejnou sazečku.

Pěstování je jednoduché – do zahradního substrátu napíchejte hustě sazečku. Vyklíčí vám a zelené výhonky můžete stříhat a používat. Postupně cibulky ztrácí svou sílu a růst je pomalejší. Tak nezbývá, než cibulky vydloubnout a zasadit nové. Pokud je budete mít ve velkém květináči nebo v truhlíku, můžete si jej rozdělit viditelně na několik oddílů, které postupně budete osazovat a stříhat.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com