Co pomáhá rajčatům?

Rajčata milují bazalku. A to tak, že byste měli na každé dva keříky rajčat vysadit jednu bazalku. Bazalka pomáhá odolávat škůdcům a také zlepšuje chuť a vůni rajčat. Nevěříte? Zkuste zasadit řádek keříků rajčat. Na jednom konci zasaďte mezi keříky bazalku a na druhém konci nic. Pak si dejte dvě rajská jablíčka z obou konců řádku. Poznáte to. Zaručeně. Bazalku pak využijete i posléze, až budete s rajčaty pracovat. Salát s rajčaty položený na stole na terase bude přitahovat komáry a mušky jak noční lampička. Ale dejte tam bazalku a zapudíte je. A navíc to bude chutnat naprosto báječně.

Máta má podobné účinky jako bazalka. Má silně odpudivé účinky na mnohé housenky, moly a mravence. Všimněte si, že i když máte mraveniště třeba po celé zahradě, pod mátou není ani jeden mravenec.

Sviluška chmelová je taková malá oranžová mrška, která vám může zničit úrodu okurek i rajčat. Navíc v pohodě přezimuje, takže je třeba ji zničit postřiky nebo ji odpudit jinam vhodně vysazenými rostlinami. Jednou z nich je například česnek. Proložte řádky rajčat řádky česneku a svilušky se budou stěhovat dál.

Související články

Čemu pomáhají rajčata?

Když vysadíte rajčata poblíž angreštu, ochrání ho proti hmyzím škůdcům. Rajčata také chrání chřest proti chřestovníčku, ale vzhledem k tomu, že doba výsadby rajčat a sklizně chřestu se v našich končinách překrývá jen minimálně, je to stejně trochu slabší rada.

Zajímavý je vliv rajčat na růže. Už jejich blízkost pomáhá růžím odolávat skvrnitosti listů. Ale kdo by sázel růže do zeleninového záhonku, že? Takže bude lepší, když otrháte listy z jedné rostliny, vložíte je do odšťavňovače (průtlačného) a do získané šťávy přidáte asi dva litry vlažné vody a lžíci kukuřičného škrobu. Tímto roztokem postříkejte růže. V rajčatech je totiž prchavý alkaloid solanin, který se dříve používal jako insekticid v zemědělství.

S čím se rajčata nekamarádí?

Rajčata nedávejte poblíž brambor a fenyklu. U brambor bohužel zvyšují náchylnost na plíseň bramborovou.

Rajčata také brzdí růst mladých stromů meruněk a při vysazení rajčat ke kukuřici se dočkáte nepříjemného překvapení v podobě housenek molů.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com