Dobrý den, chtěla bych na jedné straně pozemku, který je přilehlý k celkem rušné turistické cestě, vysázet živý plot. Jelikož je dům u lesa, chtěla bych tam vysázet klasický smrk, aby spíš zapadl do okolního prostředí. Kolik sazenic ale mám dát na jeden metr? A také mám dotaz na údržbu. Bývalý soused vysázel deset smrků před třemi lety v úzkém pruhu mezi kolnou a garáží. Bohužel umřel, a dnes se tedy musím postarat o tyto smrky já. Kdy je mám zastřihávat a jak moc? Děkuji. Vlaďka S.

Smrk ztepilý je určitě lepší volba pro živý plot u lesního porostu než třeba túje. Sází se přibližně tři až čtyři na metr. Při čtyřech doporučujeme spíš už sázení střídavé – tedy rozšíření živého plotu a sázení „cik-cak“.

Úprava se provádí postupně. Někdo říká, že smrk se má nechat vyrůst na požadovanou úroveň a pak stříhat. Jenže postupným sestříháváním smrk zahustíte. Takže klidně hned další rok po zakořenění smrky stříhejte. Stříhejte po vyzrání jarních letorostů, to znamená v červenci, nebo počkejte na dobu před pučením, tedy na konec zimy. Důležité je, aby smrk měl kónický tvar, a byl tedy dole širší, jinak vám bude odspodu sesychat.

Důležité je si pamatovat, že smrk nedokáže obrazit ze staršího dřeva. Stříhat tak můžete jen skutečné letorosty. Jinak smrk poškodíte. Výška smrku by neměla být menší než 1 metr. Za ideální se považuje přibližně 1,8 metru, kdy ještě na vršek dosáhnete. Hustého smrkového plotu dosáhnete po přibližně osmi letech a opravdu neprostupný plot budete mít po deseti.

Pokud už máte zasazené tříleté smrčky, klidně je ostřihněte podle výše uvedeného návodu. Je na to právě nejvhodnější doba.

P.S. Plot můžete vysázet i ze smrku pichlavého, ale ten je bohužel nyní silně napadán mšicí smrkovou, takže by nemusel zasazený plot vydržet.

Jan Čech, zástupce šéfredaktora Dům&Zahrada

Titulní foto: Thinkstockphotos.com