I to letošní léto máme za sebou, a jak to tak už bývá, přichází podzim a po něm zima. Podzimní období je proto většinou věnované právě přípravě na zimní období, které dokáže vyčarovat vrásky na čele nejen milovníkům tepla.

Dopřejte trávníku vzduch

Pokud se během léta oddáváte starostlivosti o trávník, pak určitě berete na vědomí, že si vaši pozornost zaslouží i na konci dovolenkové sezony. Jedním z nevyhnutelných úkonů přípravy trávníku na zasloužený zimní odpočinek je vertikutace. Pokud jste se s tímto pojmem ještě neobeznámili v praxi, vězte, že se jedná o odstranění trávní plsti z trávníku.

Během vašeho letního běsnění se sekačkou a za pomoci zahradních vetřelců v podobě mechů a plevele se v zeleném koberci vytvoří nepropustná vrstva – travnatá plsť. Ta zabraňuje přísunu vody, vzduchu a slunečního záření ke kořenům travnatého porostu, z toho, samozřejmě, není nadšená ani tráva, ani vy. Navíc během zimy je to ideální prostor pro vznik plísňových a houbových chorob a dalších potvor, které v trávníku nemají co dělat. Této nežádoucí pokrývky se lze zbavit provzdušněním trávníkové plochy. Pro dosáhnutí co možná nejlepších výsledků je dobré provzdušnění provádět dvakrát do roka – na jaře a na podzim, nejlépe od konce srpna, během celého září a v případě potřeby a příznivých povětrnostních podmínek i v říjnu. Nápomocné vám při tom budou právě vertikutátory, které můžete koupit u každého dobrého prodejce zahradní techniky, ale i přes internet.

Než se zima zeptá, měli byste tedy v první řadě trávník posekat na maximální výšku okolo třech až čtyřech centimetrů a poté provést vertikutaci. Pro menší plochy postačí ruční vertikutační hrábě nebo elektrický vertikutátor. Větší a nerovné plochy pak lépe zvládne vertikutátor benzínový.

Po provedení provzdušnění zachovejte klid a nijak se neděste. Trávník po tomto „zákroku“ může vypadat, jako by po něm přeběhlo stádo hyperaktivních slepic, které se snažily najít si potravu ďobáním do země. Stačí ale aplikovat správné dlouhodobě působící hnojivo, případně osivo na dosev holých ploch a brzo bude jako nový. Může se ale také stát, že zaplevelená byla větší plocha, tehdy už je třeba sáhnout nejdříve po speciální chemii a plevel zlikvidovat.

Zvýšenou pozornost si na podzim zaslouží i výběr hnojiva. Příprava na zimu ani v tomto případě nesmí být zanedbaná. V opačném případě můžete být po roztátí sněhové pokrývky velmi překvapeni. Nepříjemně. Na zazimování jsou vhodné především dlouhodobě působící hnojiva s postupným uvolňováním živin a s vysokým obsahem draslíku, který pomůže přemoct mrazy a jiné zimní neduhy.

Titulní foto: Viking