S úpravou je vhodné začít až v době, kdy pominou největší mrazy. Proto jsou ideálními měsíci únor a březen. A jak tedy správně postupovat?
Jarní prořezávání stromů následně ovlivňuje zdraví a kvalitu úrody stromů po celý rok. Díky prořezu získá dřevina dostatek světla, pupeny budou moci vykvést dříve a na podzim bude zajištěna bohatá a kvalitní sklizeň. Prosvětlením koruny také zamezíte vzniku mechů a houbových chorob. Je potřeba si uvědomit, že každá odrůda má lehce odlišný způsob a čas prořezu. Existují však pravidla, která se při každém prořezu shodují.
Autor: Gardena
10 tipů na jarní prořez ovocných stromů:
- Připravte si vhodné náčiní: na menší větvičky ostré nůžky a na ty větší kvalitní pilky.
- U všech ovocných stromů je základem růstu výchovný řez v prvních letech. Díky němu podpoříte jejich zakořenění a bohatší korunu.
- Časně zjara prostříhejte nejprve ty odrůdy, které jsou odolnější vůči mrazům. Nároky na optimální řez se u každé odrůdy liší.
- Odstraňte nemocné nebo zastíněné větve. Nepokoušejte se však starý strom omladit najednou. Může se stát, že vyžene větve z každého volného očka, které pak porostou prudce vzhůru.
- Pravidelným řezem zamezíte vzniku mechů a houbových chorob.
- Během prořezu každého stromu udržujte poměr mezi hlavními větvemi a jeho plodným obrostem.
- Tvar koruny směřujte tak, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale pravidelně vyplnily celý objem koruny. Aby strom plodil, musí růst jeho větve vodorovně.
- Pokud chcete, aby se větev dobře zahojila a dále rostla, proveďte řez šikmo těsně nad pupenem.
- Stromový balzám neboli štěpařský vosk, který pomáhá hojit rány, by u jarního prořezu neměl chybět.
- Po řezu spadlé větve kolem stromů ukliďte. V opačném případě nalákáte zvěř, která by mohla způsobit na stromech zbytečnou škodu.
Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...