Pokojové rostliny na jaře začínají novou životní etapu, a je jedno, že celou zimu byly v teple a pohodlí vašeho domova. Poznají, že venku už svítí slunko a že mají růst a pučet. Musíte je tak vydatně zalévat, hnojit a třeba i přesadit.

Včasné ošetření

V tuto dobu se začínají probouzet i škůdci, jejichž výskyt musíme bedlivě hlídat. Preventivně odstraníme všechny odumřelé části, následně celou rostlinu dle možností osprchujeme. Napadené květiny však již musíme ošetřit i chemicky. K nejčastějším škůdcům patří mšice, které likvidujeme pomocí Pirimoru 25 WG, Mospilanu nebo Aztecu. Velice nepříjemným a vytrvalým škůdcem je vlnatka krvavá připomínající chomáčky vaty. Také k její likvidaci lze použít přípravky jako Pirimor 25 WG, Aztec 140 EC a Mospilan 20 SP.

Čas přesazování

Jaro v pokoji přichází obvykle o něco dříve než venku, a proto musíme co nejdříve začít s přesazováním. Mladé rostliny v menších květináčích přesazujeme pravidelně každý rok, aby měly dostatek místa pro kořeny. Nový květináč volíme obvykle o dva až tři centimetry větší, přičemž vyklepnutý kořenový bal pravidelně obsypáváme novou zeminou.

Starší velké květiny přesazujeme pouze, když je půda úplně vyčerpaná nebo zavlažovacími otvory na dně květináče výrazně prorůstají kořeny. V jejich případě už z kořenového balu alespoň po okrajích setřeseme zem a rozbujelé vlásečnicové kořeny mírně zkrátíme. Přitom samozřejmě odstraníme i uhynulé části kořenů, které by se mohly stát zdrojem plísně. Dosypávání zeminy bude v tomto případě trochu náročnější. Na větší květiny se nám vyplatí přizvat pomocníka, který bude držet stonek a mírně s ním třást, aby zem přilnula co nejlépe ke kořenům. Přesazenou rostlinu odshora důkladně prolijeme vodou.

Sázení cibulovin

Až doposud jsme měli cibule a hlízy pokojových rostlin uložené po krabicích ve sklepě či jiné chladné místnosti, kde přečkávaly zimu. S prodlužujícím se dnem, kdy znatelně přibývá slunečního svitu, nastal čas k jejich zasazení do květináčů a přemístění do tepla.

Vybereme si proto alespoň 20 cm hluboký květináč s mírně kyselou hlinitopísčitou půdou s dostatkem humusu – nejlépe přímo substrátem pro cibulnaté rostliny. Cibuli založíme do připravené jamky výhonkem nahoru, aby špička zůstala těsně pod povrchem půdy nebo jen mírně vyčnívala nad povrch.

Zasazené cibule umístíme v polostínu a začneme pravidelně zalévat. Jakmile se objeví první výhonky, přemístíme květináče na světlo a budeme se zálivkou dodávat i dostatečné množství doporučeného hnojiva.

Řízkujeme fuchsie

Koncem měsíce rovněž odebíráme řízky přezimovaných fuchsií. Řežeme je ze zelených vrcholů v délce 5 až 10 cm, aby byla zachována tři kolínka. Po odběru odštípneme spodní listy a založíme je šikmo do substrátu, kam předtím vyhloubíme kolíčkem otvor. Dokud nevyrazí první lístky, necháme hrnek na světlém – nikoliv osluněném místě, kde budeme zápěstek mírně, ale pravidelně zalévat.

Nechceme-li tuto rostlinu už dále množit, můžeme ji na jaře alespoň sestřihnout. Velikost řezu zvolíme podle toho, jak radikální řez jsme provedli na podzim. V případě, že ani řez v tuto dobu nepovažujeme za bezpodmínečně nutný, měli bychom fuchsii alespoň přesadit.

Oživovací kúra

Ať jsme se o pokojové rostliny během zimy starali sebelépe, přece jen jsme jim nedokázali nahradit skleníkové klima, a suchý vzduch udělal své. Mnohým žloutnou nebo dokonce opadávají listy a typická svěžest je pryč. Nejhůř na tom bývají palmy, kterým vlhké klima chybí asi nejvíce, a proto jim ho musíme alespoň trochu nahradit. Nejprve ale odstraníme všechny suché části, aby rostlina prokoukla, a pak ji osprchujeme vlažnou vodou. To samozřejmě nemá dlouhý účinek, a tak v její blízkosti umístíme zvlhčovač nebo alespoň nádobu s vodou. Současně začneme i s přihnojováním tekutým hnojivem pro palmy či jiné konkrétní rostliny, dobrých výsledků však dosáhneme i se zelenými tyčinkami, které se v půdě pozvolna rozpouštějí.

Titulní foto: Shutterstock.com