Základem je listí shrabat nebo vysát (sfoukat) na jednu hromadu. Takže využijeme hrábě, fukary a vysavače a všechno to listí musíme nakopčit. Listí bychom na zahradě neměli přehlížet. V něm totiž přežívají cizopasníci, houby apod. Takže pod ovocnými stromy ho nenechávejte, další rok byste přišli o úrodu. Listí z ovocných stromů a napadené listí chorobami je lepší spálit.

Pálení

Pálit listí a zbytky ze zahrady můžete. Jen to musíte ohlásit. Pokud byste to neohlásili příslušnému HZS, můžete dostat pokutu. A ne malou. Navíc musíte mít na paměti, že pálení může být ve vaší obci zakázáno i jinak než jen zákonem o požární bezpečnosti. Může být omezeno zákony o ochraně ovzduší nebo vyhláškou místního úřadu. O pálení listí jsme psali více ve zvláštním článku:

Přikrýváme rostliny

Listí využijeme k zakrytí choulostivých dřevin, keřů a květin. K růžím nakopčíme zeminu a ještě přidáme peřinu z listí. Tu ale může rozfoukat později silný vítr, proto není na škodu listí ještě lehce fixovat – třeba jemným pletivem nebo na ně položíme netkanou textilii a převážeme provázkem. Listí můžeme z plochy trávníku také prostě nahrabat pod keře a trvalky. Zbytky nerozloženého listí na jaře dáme na kompost.

Kompostujme!

Shrabané listí se v kompostu lépe a rychleji rozloží, pokud si současně naplánujeme sekání zahrady. Listí a posekanou trávu v kompostu promícháme. Listí z ořechu (bohužel jej bývá hodně) ale vynecháme, do kompostu je nedáváme. Dlouho se totiž rozkládá. Stejně tak je na tom i listí z dubu a buku.

Hnojíme stromy

Pod korunami stromů můžeme mělce do země zarýt spadané listí (zdravé, nenapadené) spolu s hnojivem. Používejte raději listí z jiných stromů než toho samého. Takže pod ovocné stromy použijte třeba listí z osiky, břízy a naopak.