Šípek neboli lidově divoká růže, odborně růže šípková, je zázrak přírody. Na to, jak jsou plody malé, mají v jediném kusu tolik zdravých látek, jako jiné ovoce či zelenina v kilogramech.

Šípky obsahují zejména vitamin C, vitaminy skupiny B, kyselinu citrónovou a jablečnou, třísloviny a slizové látky. Sto gramů šípků obsahuje až tři tisíce mg vitaminu C. Pro porovnání jablka obsahují v tomto množství dvacet mg, citrusy šedesát mg, kiwi tisíc mg.

Léčebné uplatnění šípků je všude tam, kde je potřeba dodat do organismu zvýšenou dávku vitaminu C. Je to například při snížené obranyschopnosti organismu, při chřipce a nachlazení, při nemocech cév, paradontóze. Snižují rovněž lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve. Čaj z jadérek působí projímavě a močopudně. Nápoj z drcených šípků obsahuje chloupky, proto je nutné ho přecedit přes plátýnko nebo jemné sítko.

Odolá a je nenáročný

Se šípkem se lze setkat u nás na sušších a slunných mezích. Jejich stanoviště je časté podél silnic nebo na okrajích lesů, kde mají dostatek živin i slunce. Šípek se dokáže za sluncem pnout i do vysokých korun stromů. Drží se za kůru svými háčkovitě zahnutými ostny, kvůli kterým je tak neoblíbený. Navíc spodní část má trny sice menší, zato však tenčí a v hustých zástupech.

Šípek je vlastně růže a stejně tak se k němu i chováme. Na rozdíl ale od přešlechtěných okrasných kultivarů je divoká růže odolná prakticky všemu. Ano, může mít skvrnitost, rez či padlí růžové, ale květinu to většinou nepoškodí tak, aby bylo zapotřebí ji zcela odstranit. Pokud se budete o divokou růži starat, tak vlastně opakujte všechno to, co děláte s klasickými růžemi.

Odstřihněte tedy uschlé větvičky až u zdravého dřeva. Dva nejstarší výhonky ustřihněte až u země, abyste zvýšili produkci nových větviček a zahuštění. Aby růže více kvetla, je dobré boční výhonky zkrátit na tři pupeny. Růže pak pevně uvážeme, v místech, kde je tužší zima, je naopak sundáme na zem a zakryjeme chvojím. Pokud je rostlina napadena výše uvedenými chorobami, je dobré ji postříkat na podzim a na jaře vhodnými fungicidy.

Jak množit šípek

Množení šípků na první pohled náročné je, ale přitom je vlastně zcela jednoduché. Zcela uzrálé plody sesbírejte ještě předtím, než změknou. Dejte je do květináčku s pískem, kterým je zcela zasypete. Tak měsíc je nechte v teple interiéru, pak naopak vyndejte ven na mráz a nechte je tam celou zimu. Musí přejit mrazem! Pak šípky vyloupejte a vchoďte do vody. Semena, která plavou na hladině, jsou vadná, ta vyhoďte. Ostatní semínka vysejte do substrátu a dejte do skleníku, pařeniště nebo pod sklenici na okno. Po vzklíčení je vysazujte na stanoviště.