Jmenuje se Sagina subulata, tedy irský mech, nebo ji také najdete pod označením úrazník, puchratka kadeřava, karagen… Označení tohoto „nemechu“ je opravdu mnoho. V zahradnictvích pak najdete hned tři druhy. Sagina subulata je tmavě zelená verze, zelenožlutá má název Sagina subulata varieta Spring Lime a téměř žlutá pak Sagina subulata varieta Aurea. Můžete vyzkoušet i jejich kombinaci, což udělá hodně zajímavé efekty.

Co to vlastně je?

Mluvili jsme o mechu, ale irský mech vlastně mechem není. Je to skalnička, trvalka, která má ráda písčitou, ale vlhkou půdu. Vsazuje se tedy velmi často do zahrad mezi nášlapné kameny nebo pod stromy jako půdopokryvná rostlina. Vytváří nádherné bochánky, na jaře obsypané malými bílými květy, které snesou i zatížení. Takže v cestičkách nezahynou, pokud po nich nebudete šlapat příliš často. Prostě vydrží, ale ne všechno.

Výhodou skalničky je to, že má ráda slunce nebo polostín. Takže irský mech lze pěstovat tam, kde se klasickému mechu nedaří. Naopak tam, kde vám neporoste úrazník, tam se zase může uchytit klasický mech. S úrazníkem se setkáme i na suchých zídkách, ale opět musí být zajištěno, že bude mít dostatek vody.

Pokud budete chtít úrazník množit, stačí prostě dělit trsy. Jak jsme již napsali, snáší slunce, ale musíte dbát na to, aby půda byla neutrální, spíš písčitá a vlhká. Pokud máte místa, kde přes léto slunce vypálí i trávu, úrazník se určitě neuchytí.

Krasavec užitečný

Zjistíte-li, že se irskému mechu u vás daří, můžete ho využít třeba i jako půdopokryvnou rostlinu pod vysoké solitérní rostliny. Dá se využít jako lem mezi trávníky a záhonky a hlavně je to dokonalý společník na svahy, kam se se sekačkou těžko dostanete. O tuhle rostlinku se vážně starat nebudete muset.

Zajímavé ovšem je i to, že úrazník je také dost důležitá rostlina pro potravinářský průmysl. Na světě existují ohromné vazníkové školky, protože množství surovin, které se z něj dostává, je opravdu velké. Především je to přírodní ztužovadlo a stabilizátor. Určitě jste při zavařování narazili na agar, což je vlastně hlavní produkt. Využívá se také ke stabilizaci šlehačky, zmrzliny, ale také jako zahušťovadlo do mýdel. Pokud jste milovníky piva, pak vězte, že drobný přídavek během varu udělá dokonalou tuhou pěnu.