5 tipů pro přípravu zahrady na jaro

V únoru a březni sice ještě vládne zima, většina zahrádkářů již ale moc dobře ví, že je načase připravit zahradu na jaro. Ještě předtím, než vypukne jarní sezóna, je totiž nutné podniknout řadu důležitých kroků. Mezi ně lze určitě zařadit přípravu náčiní, kypření půdy, proklestění a ošetření stromů a v neposlední řadě i přichystání kompostu. Tato předjarní aktivita se totiž v následujícím období nepochybně vyplatí. Zaměřme se proto na jednotlivé kroky o něco podrobněji.

Připravte si náčiní, případně nakupte nové

Ještě než se pustíte do přípravy samotné zahrady, zkontrolujte své pracovní náčiní. Zároveň jej můžete rovnou ošetřit po „zimním spánku", tedy zbavit je zeminy, rzi apod. Na druhou stranu se nesnažte vše zprovoznit za každou cenu, a pokud zjistíte, že se některým kusům již prakticky nedá pomoci, pořiďte si nové. Navštívíte-li weby se slevami jako např. Kuponer.cz můžete totiž při nákupu nového zahradního náčiní výrazně ušetřit, třeba na Mall.cz. To se přitom vyplatí zejména u dražších mechanických strojů, jako jsou např. křovinořezy anebo rotavátory.

Po rozmrznutí půdy se pusťte do kypření

Kypření neboli rotavace je dalším podstatným krokem. Ten přichází na řadu v době, kdy půda rozmrzne a jeho cílem je provzdušnit povrchové vrstvy ornice. V současné době přitom nemusí být kypření půdy vůbec náročné, neboť si lze pořídit speciální rotavátor. Jedná se o stroj, s jehož pomocí půdu prokypříte opravdu dokonale a navíc bez větší námahy. Rotavátory sice neseženete za pár set korun, ale rozhodně vám je doporučujeme. Budete totiž moci zapomenout na dřinu s rýčem a motykou, s jejichž pomocí navíc nedosáhnete ani zdaleka takových výsledků!

Proklestěte koruny ovocných stromů

Ovocné stromy na zahradě je třeba prostříhat a dosáhnou tak optimálního tvaru koruny. Tímto způsobem je totiž prosvětlíte a dodáte jim potřebnou vitalitu. V důsledku toho pak budou dlouhodobě plodit. Řez je ovšem potřeba dělat pravidelně, tedy nejen na přelomu zimy a jara. Celý proces na druhou stranu není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát, takže si určitě přečtěte více o řezu ovocných stromů. Vyhnete se tak zbytečným chybám, z nichž některé mohou být skutečně zásadní.

Proveďte postřik a ošetření stromů

Průklestem stromů si je připravíte i pro další nezbytný krok, totiž pro postřik proti různým chorobám a škůdcům, jako jsou ploštice či mšice, které jim mohou značně uškodit. Kromě toho určitě použijte i přípravky pro ošetření kůry, tedy např. latex či balzám. Stromy jsou totiž v zimě vystaveny silným mrazům, což se na nich i přes jejich mohutnost může výrazně podepsat. Ošetřete tedy rány, ale nezapomeňte také okopat okolní půdu a nastlat organickou hmotu, což je vhodnou prevencí proti odpařování vody.

Přichystejte si kompost

Kompostování je výtečnou metodou k využití biologického odpadu. Jeho rozkladem, tedy vlivem aerobních procesů a aktivitou mikroorganismů vzniká kompost, který po rozhození zlepšují kvalitu půdy. Právě únor a březen jsou přitom ideální měsíce, v jejichž průběhu si jej můžete připravit na jaro. Až dojde k rozmrznutí půdy, je vhodné kompost rozhodit nejen ke stromům, ale také ke keřům a rostlinám a použít ho rovněž na trávník. Jednotlivé části zahrady pak budou nepochybně prosperovat.

Zdroj: http://kuponer.cz/