Mnozí si rajčata kupují už v sazeničkách, aby je po ledových mužích mohli rovnou zapíchnout do záhonků a pak se už těšit na úrodu. Je pravda, že pěstování ze semínek není taková zábava, ale o to můžete mít z výpěstků větší radost.

Kamkoli

Nejdřív musíte najít vhodnou nádobu. Ta může být vlastně jakákoli. Někdo používá kelímky od jogurtu, jiný květináčky, truhlíky, ale jdou použít i plata od vajíček, která postavíte na misky. Vyloženě záleží na každém z vás. Důležité je, aby každá nádoba měla odtokový otvor, který vyložíte kamínkem. Podstatné totiž je, aby semínka nebyla přemokřená.

Základem je také správná zemina. Ta by měla být zbavena zárodků chorob. Takovou zeminu můžete buď koupit, nebo si ji v troubě na plechu „přepečte“. Stačí něco přes 100 °C a pět minut a bakterie uhynou.

Semínka sejeme po dvou. Lehce je zamáčkneme rukou do zeminy a pak jen lehce přesypeme zeminou. Semínka musí být jen lehoučce pod povrchem. Pokud budete tenhle proces dělat později (třeba až v dubnu), je lepší nechat semínka proklíčit ve vodě. Na dva dny dejte semínka do vody, ale musíte ji občas zamíchat, aby se do vody dostal vzduch. Když nebude, semínka leda tak zplesniví.

Truhlík (květináček) přikryjte sklem, fólií nebo kartonem. Půda musí stále zůstat vlhká, ale ne mokrá. Stále se tedy musí rosit, ale nikoliv zalévat. Každý den tak dvakrát na chvíli truhlík odkryjte, aby se zemina vydýchala. Truhlík je dobré mít na okně nad topením, aby tam bylo dost teplo (cca 22 – 25 °C). Když rostlinky vytáhnou, odkryjte truhlík a otáčejte každý den truhlík, aby rostlinky netáhly na jednu stranu za světlem. Když vyraší dva pravé lístky (první dva lístky jsou děložní, další dva už jsou pravé), přepíchejte každou rostlinku do samostatného kelímku nebo květináče se substrátem. Opět je důležité mít zeminu pěkně načechranou a klidně sazeničky zasázet o něco hlouběji, než byly v původním předpěstebním truhlíku. Klidně i k pravým lístkům. Pak se totiž budou vytvářet lepší kořenové baly.

Stále platí zásada, že zemina musí být vlhká, ne však mokrá. Tentokrát už ale může teplota být nižší – kolem 20 °C.

Do země po zmrzlých

Rajčata se sází až po ledových mužích, kdy je jisté, že je mráz nepokosí. Opět se sazeničky sázejí o něco hlouběji, než byly v květináčích. Rajčata si totiž kořeny vytvářejí i ze stonku, takže čím silnější kořenový bal, tím lepší pro rostlinu.

Do země se zapraví zelený mulč a chlévská mrva. Ty zahřívají kořenový systém a podporují rychlý vývoj a bohatou násadu plodů.