Rozhodnete-li se vysazovat růže na jaře, nemusíte se bát, že byste přišli o jeden rok jejich květu, protože rostlinky zasazené na jaře pokvetou již v červnu, červenci, stejně jako ty zasazené na podzim. Rostlinky bývají také dobře obaleny, protože bývají nasázeny v kontejnerech či jiných obalech, ve kterých vydrží při správné péči i několik týdnů, takže jejich kořenový bal je pevný a lépe zvládne manipulaci při přesazování.

Navíc kupujete-li růže na jaře, velmi dobře si můžete zkontrolovat, v jakém stavu sazenice jsou, jejich výhonky musí být zelené a pokožka stonků pěkně napnutá. Zahnědlé a svraštělé výhonky nesvědčí o dobrém stavu sazenic.

Do jaké půdy sázet?

Růže je poměrně odolná dřevina, na svém stanovišti dokáže vydržet i desítky let, pokud je dobře zakořeněná, a také se dokáže vypořádat i s výraznějším obdobím sucha v letních měsících. Ale samozřejmě čím lepší půdu má, tím krásněji nám kvete.

Obecně platí, že pro růže jsou vhodné písčito-jílovité půdy, mírně kyselé, lehké a provzdušněné. Máte-li na zahradě těžší, jílovitou půdu, přidejte do ní jemný praný písek. Také lze v obchodech zakoupit hotové substráty určené speciálně pro růže, které můžete do zeminy vmísit.

Než sazenici vsadíte do země, nasypte do díry hnojivo s dlouhodobým účinkem, pomůže rostlince při zakořenění a rychlejší uchycení.

Vyberte vhodné místo

Růže sázíme na světlé a vzdušné stanoviště, nemusí být na jižní straně. Stačí, budou-li na místo sluneční paprsky dopadat kolem pěti hodin denně. V prvním roce je opravdu nutné zajistit sazenicím dostatečnou zálivku, aby mladé rostlinky netrpěly suchem, které by jejich zakořenění mohlo komplikovat. Ideální je nesázet růži na místo po jiné růži. Pokud se ale rozhodnete pro stejné stanoviště, vyměňte původní zeminu z jámy za novou.