Základní druhy bylinek si může vypěstovat opravdu každý. Patří k nim bazalka, máta, petržel, řapíkatý celer či kopr. Jejich využití je opravdu široké. Bazalka je nepostradatelná při přípravě italské kuchyně, z máty připravíte skvělý čaj, studený nápoj, který v létě osvěží, nebo si s ní dozdobíte téměř jakýkoli domácí dort, zákusek, či zmrzlinu. Čerstvou petrželí pak zvýrazníte chuť a provoníte většinu polévek. Kopr využijete při přípravě oblíbené koprové omáčky, nebo salátů. Mimo to vám mohou bylinky pomoci při zmírnění zdravotních potíží.

Máta dokáže velmi účinně pomoci při špatném trávení. Zklidňuje zažívací ústrojí, mírní poruchy trávení, příznaky dráždivého tračníku, či jiné zažívací potíže. Pomůže však také při bolestech hlavy nebo nachlazení.

Bazalka pomáhá zklidnit nervový systém, posiluje žaludek i kardiovaskulární systém. Mimo jiné zmírňuje kašel a vhodná je i při astmatu. Pomáhá zlepšit chuť k jídlu. Ne každý ví, že se zevně využívá při obkladech na těžce se hojící rány.

Petržel vám pomůže se zadržováním vody v těle. Je silně močopudná. Díky tomu snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Pomůže také při špatném oběhu, celulitidě či při kardiovaskulárních potížích.

Řapíkatý celer je hotový zázrak! Zlepšuje trávení, snižuje vysoký krevní tlak, snižuje špatný cholesterol, zlepšuje a chrání zrak. A pozor, něco pro dámy – pomáhá při hubnutí!

A konečně je na řadě některými z nás milovaný a jinými zase nenáviděný kopr. Kopr podporuje tvorbu mléka u kojících matek a navíc do mléka přecházejí účinné látky a tím pomáhají kojencům. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, dokáže tišit kašel, umí pomoci při nespavosti. Kopr můžete využít ke snížení krevního tlaku, nebo můžete díky jeho konzumaci zlepšit činnost a prokrvení srdečního svalu, a celkově tak posílit organismus. Věděli jste, že kopr nemá žádné vedlejší účinky, a je proto vhodný pro kojící matky a malé děti?

Rozhodli jste se, že to s pěstováním bylinek zkusíte? Kvalitní osivo můžete objednat v e-shopu společnosti BAKKER.COM. Společnost BAKKER.COM je největší zásilkový obchod pro zahrádkáře a zahradnictví v Evropě. Sídlí v nejúrodnější části Nizozemska, jež je proslulá svými cibulovinami. Dodává svým zákazníkům ty nejkvalitnější výpěstky nizozemských farmářů.