Dobrý den, vážená redakce, chtěla bych se vás zeptat na řešení jednoho mého aktuálního problému. Chtěla bych vysázet kolem neoploceného pozemku nějaký keř, který by ho definoval, ale nebyl by neprostupný. Něco, co by rychle rostlo a o co bych se nemusela starat. Túje opravdu nechci a navíc by to bylo drahé. Napadlo mě, že bych vysázela pámelník bílý, ale našla jsem blok pana šéfeditora, kde se o něm nevyjadřuje moc pochvalně. Ale nevím proč. Na internetu jsem nic tak dramatického nenašla. Děkuji Zdena H. (redakčně zkráceno)

Dobrý den, paní Zdeno, ano, proti pámelníku bojuji na své chatě, a to už dost dlouho. Bohužel i dost obtížně. Pámelník bílý (Symphoricarpos albus) je totiž mrcha, která strašně rychle roste. Uřízněte v dubnu větvičku a v červnu ji tam máte zase jako novou. Druhá a možná i podstatnější věc je ta, že odnožuje. Pod zemí rostou dlouhatánské kořeny, které prakticky ze země nedostanete. Díky nim prorůstá prakticky všude. Nechápu to, ale ohromný balvan, na který bych musel přijet s autojeřábem (odhadem 1,5 m na délku) stojí před pámelníkem. Najednou koukám, že z druhé strany vyrůstá pámelníková větvička. Zkusil jsem ji vytrhnout, třeba to je jen nálet z kuliček. Není! Je to odnož, která prorostla pod tím balvanem.

Tady je ten můj blog, v němž se zmiňuji o pámelníku

Třetí věc – kuličky pámelníku jsou jedovaté. Ne moc, ale jsou. Pokud máte děti, je lepší si ho tam nedávat.

Pokud si vysadíte pámelník, vězte, že za několik let, aniž byste ho objížděla každý měsíc kolem dokola z obou stran a sekala trávu a s ní i výhonky keře, budete mít plot o hloubce několika metrů.

Ale co jiného? Zkuste pámelník :-) . Zkuste ale jinou odrůdu – třeba okrouhlý (orbiculatus) nebo Doorenbosův (doorenbosii). Ten první má květy bílé a plody růžové, druhý má plody světle růžové. Oba odnožují málo, tudíž byste musela být při výsadbě plotu trpělivá a sama dělat řízky.

Nevím, jak velký ten pozemek máte, ale pokud není až tak velký, zkuste také popřemýšlet nad zimostrázem neboli buxusem. Jeho roční přírůstky jsou malé. I po ustřižení větviček jsou dlouho zelené, a tak se používá třeba na svatbách místo jmelí na korsážích nebo se z něj vážou nádherné věnce. Ale jak koukám, chtěla jste něco, co roste rychle... Takže buxus asi ne. :-(

Možná ještě jedna věc mě napadla. Zkuste se podívat na mochnu křovitou. Minulý rok jsem při toulkách našimi kraji objevil nádherný kout, kde při turistické stezce rostl nizoučký živý plot se zlatými květy. Bylo to jemné, nenásilné, a přitom všichni věděli, že to je živý plot.

Jan Čech