Představte si, že archeologové objevili otisky magnolií ve vrstvách hornin, které souvisí s obdobím, kdy na Zemi ještě nežily včely. O opylování se tak museli starat brouci. Magnolie jsou tak starší než dinosauři. V současné době můžeme magnolie topologicky umístit do Číny a Japonska, odkud se rozšířily do zbytku světa. Pokud chcete vidět velké množství magnolií, doporučujeme procházku po horní části pražské botanické zahrady vždy na jaře. Hned za vstupem je nádherná louka se solitérně rostoucími rostlinami a lavičkami, ze kterých si můžete tu nádheru vychutnat.

Jen v teple

Magnolie můžete také znát pod jménem šácholan. Ale ať je znáte, jak chcete, je třeba mít na paměti, že tyto nádherné dřeviny jsou náchylné na zimu. Je tedy třeba myslet na to, že vysazovat je v chladných podmínkách není dobré, není dobré je dávat na návětrnou stranu nebo do mrazových kotlin. A pokud byste hledali ve více než 200 druzích nějakou takovou, která by mráz vydržela, nebudete úspěšní.

Jsou druhy, které jsou stálezelené. Ty u nás ale nerostou. U nás jsou druhy opadavé, ale ani ty silné mrazy nevydrží. Takže pokud se někde daří meruňkám a broskvoním, tam je správné místo pro magnolie.

V druzích se utopíte

Hledáte tu správnou krásnou magnolii? Tak to budete mít ohromný problém. Jsou druhy, které jsou malé, až zakrslé, jiné dorůstají velikosti stromů. Základní dělení je to, že některé druhy rozkvétají ještě před olistěním, jiné až po něm. O opadavosti jsme se už zmínili. V neposlední řadě je tu i otázka barevnosti, velikosti květů… Pokud bychom chtěli některé kultivary vyzdvihnout, pak jednoznačně musíme zmínit nejpěstovanější magnolii Soulangeovu (Magnolia soulangeana ´Alexandrina´). Vytváří statné až pět metrů vysoké stromy, karmínové a uvnitř bílé květy přináší již v dubnu, před olistěním, jsou velké. Časné kvetení v sobě nese riziko poškození květů jarními mrazíky. Nesnáší suché a vápenité půdy. Pokud hledáte později kvetoucí, pak je tu tradiční Magnolia obovata – magnolie obvejčitá. Ta dorůstá do výšky 12-15 m, listy jsou až 40 cm velké, kvete v červnu bíle po olistění, 9-12 vnějších okvětních plátků je mléčně bílých, vnitřní 3 okvětní plátky jsou lehce narůžovělé. Výrazné jsou rudě červené pestíky. Pochází z Japonska, kde z ní vyrábějí pochvy na meče a v truhlářství ji využívají k vnitřnímu obložení v domech.

Jak pěstovat

Důležité je, že magnolie koření velmi mělce. Takže kolem nich nekopejte, a to ani z dobrého důvodu, že byste chtěli provzdušnit půdu. Lepší je magnolii trvale mulčovat, což zvýší vlhkost u kořenů a v zimě je ochrání před mrazem. Před příchodem mrazů je dobré magnolie zakrývat tkaninou.

Půda musí být bohatá na humus, dobře propustná a mírně kyselá, maximálně neutrální reakce. Před vysazením je dobré zeminu vylepšit přidáním jedné třetiny kompostu nebo rašeliny.

Řez raději neprovádějte. Špatně ho snáší a jediné, kdy budete magnolii řezat, je tedy čištění od uschlých větví.

Množení

Buď podzimním výsevem, nejlépe stratifikovaných semen, nebo pomocí řízků. Zelené dáme zakořenit na začátku léta, polovyzrálé až na jeho konci.

Rozmnožování této dřeviny je však poměrně složité a klade značné nároky na zahradnické dovednosti a zázemí. Pro amatérské zahradníky je jistější zakoupení předpěstované rostliny u profesionálů.