Stromy potřebují správné místo. Na něm záleží nejvíc. Když vysadíte hrušeň nedaleko tújí, budete hned další rok bojovat se rzí hrušňovou. Když dáte třešeň do stínu, plody mít třeba bude, ale nebudou velké a sladké. Tu sladkost v nich dělá slunce. Velmi důležitá je půda.

Za prvé je třeba zjistit, jaký druh půdy máte a jakou má pH. O tom jsme však psali ve zvláštním článku:

Dál je třeba zjistit, jak je půda nasákavá. Těžké a nepropustné půdy jsou pro stromy špatné. Propustnost zjistíte jednoduchým testem – vykopejte díru o velikosti jednoho klasického kbelíku a stejný objem vody do ní nalijte. Pokud se všechna voda vsákne do osmi hodin, je vše v pořádku. Pokud ne, je půda příliš hutná a nepropustná. Tam se drží kořenomorka. Proto je třeba takovou půdu pořádně odlehčit rašelinou nebo pískem.

Příprava už nyní

Je květen a to není ideální doba na sázení stromů. Tak proč nyní píšeme o tom, že máte sázet stromy? Protože půda a místo potřebují přípravu a odpočinek.

Základem je vykopání díry pro kořenový bal. Jáma musí být větší, než je samotný bal. Vykopanou hlínu promíchejte v případě nutnosti s pískem a také chlévskou mrvou. Ta totiž nesmí být u kořenů čerstvá, ale pěkně rozleželá. Pak vše zase nahrňte zpátky do vykopané jámy. Škoda práce? Na podzim, až budete dané místo vykopávat znova, to půjde určitě lépe a nebudete s tím mít problémy. Mrva pak dodá všechny živiny tam, kde jsou zapotřebí.

Na podzim pak vykoupanou díru prolijte vodou. Tím se zamezí odtečení zálivkové vody, která tak zůstane u kořenů, protože okolní půda už bude nasáklá.

Stromky vsaďte do země a zahrabejte. Je dobré je připevnit k podpěrné tyči, u které budou růst přibližně dva roky. Ještě lepší je však trojstojánek, který drží strom ve vzpřímené poloze ze všech stran. Jde o trojnožku kolem celého stromu do výšky asi jednoho až jednoho a půl metru.

Stromy nikdy nepřivazujte drátem! Ten by velmi brzy zarostl do kůry a poškodil by růst. Na trhu jsou široké tkalouny, kterými plochou stranou obepnete kmínek a přivážete ke vzpěře.

Kolem stromu dejte mulč a vytvořte závlahovou mísu. Díky tomu nevyschnou kořeny a postupně bude mulč pouštět živiny. Ideální je třeba mulč z vojtěšky, ale poslouží dobře i sláma nebo seno.

Nezapomeňte na ochranu před srnkami a zajíci. Kolem stromků dejte pletivo s hustým okem, aby je zvěř nezničila. Podzim až jaro pomůže přečkat třeba i pytel z brambor nasazený na koruně stromů.