Pěstování bylinek není věda

Bylinkovou zahrádku může mít doma v podstatě každý, protože bylinky jsou na pěstování velmi nenáročné. Nemáte-li zahradu, můžete je pěstovat v květináčích, truhlících nebo jiných nádobách na terase, na balkoně nebo jen za oknem. Bylinky nepotřebují ani pravidelné hnojení či zálivku, jsou poměrně skromné, takže pěstovat je může opravdu každý.

Bylinkoviště podle vašich představ

Mnoho zahrádkářů si jako bylinkoviště představuje klasický záhonek umístěný někde mezi zeleninovými záhonky. Ale je jen na vás, jakou mu dáte podobu. Velmi oblíbená a pro menší prostory přímo ideální je tzv. bylinková spirála, protože na relativně malém prostoru umožňuje pěstování mnoha druhů rostlin, navíc vypadá velmi efektně. Rovněž můžete bylinky zasadit na suťoviště, na různé vyvýšené záhony tvořené kmeny stromů či kameny a prosypané zeminou a kompostem nebo do členitých nádob s několika otvory pro každou bylinku zvlášť.

Pomozte si s kameny

Většina bylinek, které jsou u nás dostupné, pochází původem ze středomořských teplých oblastí s teplým klimatem, mírnými zimami a dobře propustnou půdou. Abychom jim u nás tyto podmínky přiblížili, je dobré pěstovat bylinky v lehké, mírně písčité a dobře propustné půdě. Také se velmi hodí použít při stavbě bylinkové zahrady kameny. Velké kusy v sobě kumulují teplo, které potom zvolna vydávají kolem sebe v chladnějším počasí nebo v noci. Odborně se tento jev nazývá sluneční pastí a funguje velmi dobře i v zimě. Menší kameny a kamínky se s velkými velmi dobře doplňují a v kombinaci s bylinkami vytvářejí efektní středomořskou dekoraci.

S hnojením bylinek to nepřehánějte

Většina bylinek má minimální nároky na stanoviště, ale nejlépe se jim bude dařit na slunci a v dobře propustné půdě s nižším obsahem živin. Což znamená, že není nutné bylinky příliš často a hodně hnojit, u většiny bylinek s původem ve středomořské oblasti je časté hnojení spíše na škodu.