Právě teď je ideální doba pro rozsazování trvalek, vysévání dvouletek, můžeme množit okrasné dřeviny pomocí řízkování a také už sklízet některé bylinky a léčivky. Některé rostliny se teprve na svou úrodu chystají, a proto je potřeba jim pomoci správným hnojením a zaléváním.

Na okrasné zahradě

Zhruba od půlky června vytahujeme ze země cibulky tulipánů a narcisů, které uschováme na temném, suchém a teplém místě až do podzimu, kdy půjdou cibulky znovu do země. Z odkvetlých trvalek a keřů je třeba odstranit odkvetlé květy, aby rostliny zbytečně nevysilovaly tvorbou plodů a semen. Do země naopak vysazujeme letničky, které nám pokvetou celé léto až do podzimu.

Své květy už nám ukazují i růže, proto je vhodné je dobře nahnojit, aby doba květu byla co nejdelší. Je možné používat hnojivo na listy, ideální je sledovat složení hnojiva, protože to by mělo být určeno přímo pro tvorbu květů. Z rostliny také pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy, aby se vytvořilo místo pro nové. Před chorobami chráníme růže postřiky. Velmi oblíbené jsou i popínavé růže, které právě v této době vysazujeme k pergolám či jiným konstrukcím.

Pěstujeme-li na své zahradě vyšší trvalky, jako jsou například kosatce, astry, pivoňky, ale i další vysoké rostliny, jako např. lilie a mečíky, je dobré je vyvázat a upevňovat k oporám, aby se větrem či silnými dešti nelámaly.

Milovníci trávníků je nezapomínají pravidelně sekat! Vždycky když narostou zhruba o jednu třetinu nad požadovanou délku. Pravidelným sekáním rostlinky trávy sílí. Během suchých a horkých dní je potřeba trávník pravidelně zavlažovat, ideální čas je ráno.

Přihnojujeme a pravidelně zaléváme také rostliny na skalkách a rostliny pěstované v různých nádobách a truhlících, které zdobí naše balkony a terasy. Mnoho z nich právě teď začíná kvést, a je proto potřeba jejich kvetení podpořit.

Na ovocné zahradě

Červen je především měsícem jahodové sklizně. Dozrávající plody sbíráme přibližně každé dva až tři dny a také nezapomínáme odstraňovat ty plesnivějící, aby rostlinu nevysilovaly a nenakazily ostatní. S jahodovými rostlinami nehýbáme a ani je nehnojíme, pouze můžeme plody podložit slámou, mulčovací kůrou nebo fólií, aby neležely v mokré půdě a neuhnívaly.

Také nám již dozrávají třešně, které je potřeba včas sbírat a chránit před nálety špačků, první plody již vydává i raný rybíz a angrešt.

Ovocné stromy přihnojujeme tekutými hnojivy a je dobré kolem jejich kmenů kypřit půdu, aby se vzduch lépe dostával ke kořenům. Také můžeme okolo stromu nanést mulčovanou trávu z trávníku, neboť dobře udrží půdu vlhkou a plody budou lépe zrát. Větve ovocných stromů, které jsou tvarované, zbavujeme letorostů vyrůstajících přímo vzhůru.

U jabloní nebo hrušní, které mají nasazeno na příliš mnoho plodů, je vhodné udělat ruční probírku. Mezi jednotlivými plody by měly být rozestupy asi 10 cm. A je-li potřeba, provádíme postřik ochrannými prostředky proti různým chorobám ovocných stromů.

Na zeleninové zahradě

Červen je již natolik teplý měsíc a nehrozí žádné mrazíky, takže můžeme některé citlivější druhy, jako jsou například okurky, vysazovat ven do volné půdy. Také vysazujeme poslední rostliny rajčat a paprik, pokud z nich ještě chceme mít nějakou úrodu. Tyčková rajčata vyvazujeme a odstraňujeme vedlejší výhony. Pozor! U keříčkových rajčat se výhony neodstraňují. Pokud máte zahradu v teplejší oblasti, můžete vysazovat i lilek nebo melouny.

Ze zeleniny v této době už můžeme sklízet první kedlubny, mrkev, hrášek a rané brambory, ve sklenících nám dozrávají první rajčata, okurky a papriky. Rovněž je čas sklízet některé bylinky a léčivky, ideální doba je ráno či dopoledne, protože jsou čerstvé a mají nejvíce aromatických a léčivých látek.

Bohužel červen je také dobou, kdy naše záhony často napadají mšice, housenky, mandelinky, ale také plísně a další choroby, proto je nutné proti nim bojovat účinnými ochrannými prostředky.