Ačokča (Cyclanthera pedata) je tykvovitá liána, jejíž stonky dorůstají až do výšky sedm metrů. Rozvětvené lodyhy jsou poměrně tenké a nesou laločnaté listy. Už na pohled je to velmi pohledná popínavá rostlina. Co si na ní ale zahradníci cení, je její velká plodivost.

Jak ji pěstovat?

Ačokča pochází z Jižní Ameriky a pěstuje se podobně jako papriky či rajčata. Pokud jste ji nestihli předpěstovat v březnu ze semínek, lze ji zakoupit jako sazeničky a zasadit volně na záhony, protože už nehrozí žádné jarní mrazíky. Pokud má ačokča vhodné podmínky, plodí až do pozdního podzimu. Svědčí jí kompostem vyživená půda a teplé, chráněné stanoviště. Je velmi důležité vysadit rostlinu poblíž nějaké pevné opory, pergoly nebo sítě na okurky, po kterých se ačokča může pnout a rozrůstat.

Listy ačokči mají v průměru velikost 6 až 14 cm, jsou laločnaté, s pěti až sedmi eliptickými lístečky, na okrajích vroubkované. Květy jsou drobné, mají barvu od bílé, přes nažloutlou, až po nazelenalou, rostou ve skupinách po deseti až dvaceti. Plody připomínají lusk, jsou dlouhé 10 až 20 cm, na konci s ostrým hrotem. Hranatá, černá a drsná jadérka se nacházejí ve dvou řadách placenty. Vnitřek plodu je po dozrání dutý.

Kdy sklízet?

Plody ačokči lze sklízet buď v době, kdy dorostou do délky zhruba 20 cm a uvnitř jsou duté. Odstraňte zevnitř velká černá semena a pak plody zpracujte: zapečte je naplněné masovou směsí, nakrájejte je a naložte jako okurky. Nebo můžete plody trhat dříve, když měří pouhé 4 cm – podle gurmánů jsou v té době lahodnější. Rostlina ochotně nasadí nové, takže o úrodu se neošidíte, je to podobně jako u cuket, u nichž je rovněž lepší sklízet malé, ještě nedorostlé plody. Z jedné rostliny můžete postupně sklidit až 300 plodů.

Rostlina s mnoha způsoby použití

V Peru pěstují ačokču jako zeleninu a používají v různých úpravách. Plody zbavené semen lze například plnit masitou nádivkou podobně jako papriky. Mladé plody se nakládají do sladkokyselých nálevů podobně jako okurky. Kořeny využívali peruánští domorodci na čištění zubů. Syrové plody mají příznivé účinky při diabetu, vysoké hladině cholesterolu v krvi, vysokém krevním tlaku i při nachlazení. Listy ačokči mají protizánětlivé účinky, můžete je přiložit na drobná poranění.