Častějším stříháním docílíme hustějšího zavětvení, a tím pevnější stavby živého plotu. U stálezelených a jehličnatých rostlin je to dvakrát až třikrát za rok. Při stříhání dodržujeme pravidlo, že základna živého plotu je vždy širší než vršek, a to asi o 10 cm na jeden výškový metr. Pravidlo neplatí u habru, u něj můžeme tvarovat kolmou stěnu až do 2 m. Se stříháním živých plotů začínáme už od jeho nasázení, jedině tak můžeme docílit úzké, a přitom husté stěny bez řídkých míst. Častější zastřihávání živého plotu se vyplatí. Pokud stříháme jen jednou do roka, budeme se při zastřihávání potýkat se silnými letorosty, na které už náš plotostřih nemusí stačit. Pak musíme použít zahradnické nůžky nebo pilku, navíc ze silného letorostu vyroste zase silný výhon. Pokud stříháme častěji, vzniká více slabších výhonů, živý plot je hustší a snadněji se udržuje.

PŘEČTĚTE SI, JAK SI VYBRAT TY SPRÁVNÉ A DOKONALÉ NŮŽKY PRO PRÁCI NA ZAHRADĚ

Když už jsme v tom stříhání a pižlání, pustíme se také do řezání zelených řízků okrasných keřů. Vypravíme se na ně časně z rána, kdy sluníčko teprve vychází a větvičky nejsou vyprahlé. Řízky získáme z jednoletých polovyzrálých výhonů o délce 20 až 30 cm, které na konci šikmo seřízneme a zkrátíme jim spodní listy. Pak uděláme nejlépe, když čerstvě oddělené řízky uložíme ve stínu do vlhké tkaniny a půjdeme na pivo. Teprve večer je zasadíme do substrátu, který zakryjeme fólií.

Tento způsob množení je vhodný zejména pro opadavé dřeviny, jako jsou plaménky, třezalka, magnolie, kdoulovec, hlohyně, šeřík, kalina a hortenzie. Stálezelené dřeviny řízkujeme teprve, když mají dorostlé letorosty, ale ještě jim zcela nezatvrdly vrcholky.

Tipy na nůžky:

Fiskars PowerGear™ X

Klasické nůžky na živý plot mají oboustranný převod. Tím se síla rovnoměrně rozděluje na celou délku čepelí, proto nebude udržování „účesu“ vašeho plotu žádná námaha.

Pro dokončovací zastřihávání okrasných keřů je ideální řada malých zahradních nůžek PowerGear™ X. Nabízí nůžky do ruky buďto malé jednočepelové na suché tvrdé větve, nebo malé dvoučepelové na větve čerstvé.

Stihl ASA 85

Pokud stříháte opravdu hodně (máte třeba ovocný sad nebo hodně dlouhý živý plot), pořiďte si akumulátorové vyvětvovací nůžky Stihl ASA 85 pro větve do tloušťky 45 mm. Robustní hliníková skríň, ergonomický tvar rukojeti, elektronicky nastavitelné čtyřstupňové rozevření čepelí, hmotnost 980 g. Prostě nůžky, se kterými nebudete mít zánět šlach na ruce ani v případě velkého vyvětvovacího úkolu.

Al-Ko HT 700 Flexible Cut

Kdo se nechce dřít, ten si pořídí pořádný stroj. Třeba lehké elektrické nůžky HT 700 Flexible Cut na živý plot s délkou střihu 65 centimetrů. Integrovaná vodováha podporuje přímý a vodorovný střih o průměru 24 centimetrů. Můžete se tak vyhnout nerovnostem ve střihu. Dlouhou životnost zahradních nůžek zajistí pevná konstrukce, stejně jako bezpečnostní ochrana AL-KO Safety. Ta zabrání možnému přestřižení elektrického kabelu. K dostání za 3 490 Kč.