Levanduli můžete doma využít na mnoho způsobů, od dekorativních kytic a sáčků až po mýdla či oleje, jejichž přísadou jsou levandulové silice.

Voňavé dekorace

Levandule se skvěle hodí do vázy jako samostatná kytice, nebo v kombinaci s dalšími sušenými květinami, jimž dodá svou neopakovatelnou vůni. Půvabné jsou i věnce na dveře či okna nebo i pouhé snítky levandulí pověšené v řadě na stuze. Chcete-li si vyrobit takové voňavé dekorace, je třeba sklízet květenství v době, kdy je přibližně polovina květů v klasu otevřena a druhá ještě ne. Pak květy nebudou opadávat. Rostliny sušte na teplém, vzdušném a tmavém místě. Svazky květin pak můžete použít i na výzdobu stolu nebo na ozdobu dárků.

Čaj pro dobrý spánek

Nálev připravíte ze lžičky sušených květů na šálek vody. Voňavý nápoj uklidní nervy, často uleví i při bolesti hlavy, předchází nadýmání a provoní dech. Levandule se hodí i do směsí s dalšími, především uklidňujícími bylinkami, jako je meduňka či chmel. Chcete-li si nasušit bylinku na čaj, pak ji můžete sklízet i v době odkvětu. Stále totiž obsahuje dost vonných silic.

Sáčky, které provoní váš šatník

I na voňavé sáčky můžete sklízet levanduli až v době odkvětu. Jednotlivé usušené kvítky nasypte do plátěných či bavlněných sáčků, zavažte ozdobnou stuhou a můžete je použít jako malý dárek, vložit do šatních skříní, kde levandule ovoní vaše prádlo a navíc pomůže zahnat šatní moly, nebo je vložte pod polštář. Máte-li potíže s usínáním, levandule je ten správný lék. Její vůně je velmi uklidňující, a proto se tato bylinka od nepaměti používá jako prostředek na kvalitní spánek.

Trocha alchymie neškodí

Levanduli můžete použít i pro výrobu tělového oleje či másla. Stačí, pokud použijete hrst květů, které necháte po dobu přibližně dvou týdnů vylouhovat v kvalitním oleji. Můžete použít olivový olej nebo již hotový tělový olej, který bude bez příměsi. Pokud dáváte přednost tělovému máslu, pak stačí koupit si kvalitní bambucké máslo, do kterého přimícháte trochu levandulového oleje (na 250 g másla asi 2 čajové lžičky oleje) a máte dokonalou domácí kosmetiku.