Křovinořezy dnes seženete v mnoha provedeních – první a největší problém ale je výběr toho správného. Elektrické či akumulátorové strunové vyžínače jsou koncipovány především pro dokončovací práce na členitých pozemcích, pro vyžínání okolo zdí, plotů, chodníků apod. Pokud potřebujete posekat větší plochy, nesmí se na nich vyskytovat přebujelý, vysoký a hustý porost. Takový porost není schopna strunová hlava zpracovat, velkým množstvím materiálu je intenzivně brzděna a dochází k přetěžování celého stroje. Pro údržbu větších zahrad a pozemků se proto hodí vyžínače s benzinovým motorem. Jejich hmotnost je sice větší než u elektrických a akumulátorových přístrojů, ale větší výkon, šíře záběru i uníverzalita použití jsou pro práci na střední a větší ploše vhodnější. U silnějších benzinových křovinořezů lze navíc měnit řezné nástroje dle typu zeleně, kterou je zapotřebí vyžnout. Například s ocelovým nožem posekáte přerostlou trávu na větším pozemku v kratším čase, s menší spotřebou paliva a v neposlední řadě i s menší námahou.

Zásada druhá – vhodné vybavení

Práci s vyžínačem zvládne téměř každý, pokud je na ni patřičně připraven. Důležitou pomůckou při vyžínání je nosný popruh, na kterém je stroj zavěšen, a ulevuje tak rukám i zádům, které jsou namáhány nejvíce. Menší respektive lehčí přístroje jsou vybaveny popruhem určeným k zavěšení přes rameno. Pro práci s těžšími modely je určen třeba univerzální nosný dvouramenný popruh Stihl Advance. Ten je zcela ergonomický, komfortní a lehký. Díky širokému rozsahu seřízení umožní méně únavné vyžínání. Správně nastavený vám dovolí držet ruce v pohodlné pozici a celý přístroj ve výšce ideální pro práci – tedy 10-20 cm nad zemí.

Při vyžínání je důležité nepodceňovat pracovní oděv. Pokud nemáte k této práci určený pracovní overal, vezměte si alespoň džíny, tričko nebo košili s dlouhým rukávem, kvalitní a pevné pracovní rukavice a boty. Zabráníte tomu, abyste byli po práci poškrábaní od odlétajících kousků trav i dřevin.

Obličej a sluch ochráníte použitím ochranného obličejového štítu vybaveného tlumiči hluku. Pro dokonalou ochranu očí je třeba použít ještě ochranné brýle, protože obličejová mřížka nezachytí agresivní šťávy z drcených stvolů silnějších plevelů.

Pravidlo třetí – kdo maže, ten jede

Obvyklou chybou při práci s benzinovým vyžínačem je kolísání mezi vysokými a nízkými otáčkami. Obsluha stroje buď z důvodu extrémního hluku (většina uživatelů chybně nepoužívá ochranu sluchu), nebo ve snaze o úsporu paliva neustále pohybuje akcelerátorem tam a zpátky (tzv. hraje si s plynem). Při tomto způsobu práce je spotřeba paliva vyšší až o 15 %! Kromě toho kolísavé otáčky způsobují nedostatečné vyplachování motoru čerstvou studenou směsí, což má za následek přehřívání vnitřku motoru a nedokonalé spalování.

Ideálního výkonu a zároveň nejpříznivější spotřeby dosáhnete tehdy, když budete motor stabilně udržovat v oblasti horní hranice otáček.

Pravidlo čtvrté – správný pohyb

Při sekání travnatých ploch máme zcela přirozenou tendenci pohybovat s vyžínačem jako s kosou. Je tu však jeden podstatný rozdíl, který bývá překvapivě často opomíjen. Zatímco kosa seká pouze při pohybu jedním směrem, vyžínač pracuje stejně intenzivně obousměrně, tedy i při pohybu zpátky. Jakkoliv se toto doporučení může zdát triviální, mnoho uživatelů v něm chybuje a při pohybu zpět automaticky snižuje otáčky motoru. Tím se nejen zbytečně prodlužuje čas potřebný k úpravě pozemku, ale opět dochází k výše popsaným neduhům – ztrátě výkonu a zvýšené spotřebě paliva.

Tip: Křovinořez STIHL FS 111

Pro údržbu ploch střední výměry. Pevný hnací hřídel, snadný start, beznářaďově nastavitelná řídítková rukojeť, multifunkční rukojeť s tlačítkem Stop, motor 4-MIX®, optimalizovaný úhel převodovky, rovná nosná trubka, dvouramenný nosný popruh.

Cena v letní akci se slevou: 12 590 Kč s DPH